2024. április 28. - Valéria

Jobban figyelünk az egészségünkre?

Csökkenő tendenciát mutat a hirtelen szívhalál következtében elhunytak száma Magyarországon, belátható időn belül e tekintetben felzárkózhatunk az Európai Unió legfejlettebb tizenöt országának szintjére is - közölték szakemberek az Európai Kardiológusok Társasága (EKT) pénteken kezdődött rendezvényének sajtótájékoztatóján Budapesten.
2010. november 27. szombat 09:06 - HírExtra
A Beültethető defibrillátor az életért című kétnapos konferencia fővédnöke Schmitt Pál köztársasági elnök, védnöke pedig Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője.

Az EKT leendő elnöke, Panos Vardas a sajtótájékoztatón kifejtette: az ipari országokban pillanatnyilag a hirtelen szívhalál az elsődleges halálok. Becslések szerint az áldozatok száma Európában évente ötszázezer, annak ellenére, hogy beültethető defibrillátorral a hirtelen szívhalál megelőzhető lenne.

A szakemberek úgy látják, Magyarországon a hirtelen szívhalál elkerülését segítő eszközök közül megfelelő számban ültetnek be szívritmus-szabályozókat.

Józan Péter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) munkatársa szerint 1994 óta Magyarország epidemiológiai fejlődése sikertörténetnek nevezhető. Kiemelte: több területen, a prevenciótól a gondozásig, igazi áttörés történt, így bízik a fenntartható fejlődésben, 10-15 éven belül Magyarország elérheti az EU tizenötös "keménymagjának" szintjét.

Többen is hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a gazdasági fejlettség mellett más szempontok is fontosak.

Merkely Béla, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke az MTI-nek az ország aktuális egészségügyi helyzete kapcsán kifejtette, a hirtelen szívhalál kezeléséhez is fontos, hogy legyen elegendő pénzügyi és emberi erőforrás. Hangsúlyozta: olyan országok mellett, mint Csehország és Szlovénia, Magyarországon is az európai élmezőnyhöz közelítő ellátás van.

A kelet-európai régió elmaradottabb országainak felzárkózását olyan módon is segítenék, hogy a fejlettebb országokban és azok mellett Magyarországon valósítanák meg a szakemberek továbbképzését.

Az Európai Kardiológusok Társaságának 53 ország szakmai szervezete a tagja. A mostani konferencián 29 állam szakemberei vesznek részt, céljuk az, hogy a kelet-európai átmeneti gazdaságokban is nyugat-európai mértékűre csökkenjen a hirtelen szívhalál következtében elhunytak száma.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását