2024. május 7. - Gizella

Szócska: itthon kell tartani az orvosokat

A betegutak jobb megszervezése, az egészségügyi ágazatban dolgozók itthon tartása és a népegészségügyi programok előtérbe helyezése a jövő év legfontosabb feladata - mondta az egészségügyért felelős államtitkár pénteken egy budapesti konferencián.
2010. november 26. péntek 19:37 - HírExtra
Szócska Miklós úgy vélte, hogy mind az ágazatban, mind a nemzetgazdaságban - a pénzügyi világválság után - új lehetőségek nyíltak a változtatásra, de minden beavatkozásnak módszeresnek és a szakmával egyeztetettnek kell lennie.

Hozzátette: az elmúlt évek osztogató pénzügypolitikája kivette a tartalékokat, a betegutak ésszerűsítésével azonban lehet forrást találni a rendszerben, és a megtakarításokat az ágazatba lehet visszaforgatni. Szócska Miklós megjegyezte, hogy az egészségügyben újra kell gondolni a forrásteremtést.

Az ágazatvezető a népegészségügyről szólva azt mondta, ezen a területen meg kell szólítani a lakosságot, és a tárca több kezdeményezésen gondolkodik.

Kiss István, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének elnöke úgy látja, hogy a gazdasági válság az egészségügyben valójában nem okozott újabb problémákat, csak a meglévőket tette kontrasztosabbá. Hozzátette: egy krízis generálta megoldás csak akkor lehet sikeres, ha központi akarat van mögötte.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke azon a véleményen volt, hogy a válság összetett és elhúzódó. Összetettségről azért lehet beszélni a kórházvezető szerint, mert egyszerre van jelen a politikai, a szakmai, a morális és a bizalmi válság az ágazatban, és ez a helyzet tovább nem tartható, továbbá a válság egyben lehetőség is változtatásra. Azonban - tette hozzá - csak annyi változtatásba szabad belevágni, amennyit nyomon is tud követni a szakma.

Az egészségügyi ágazat "kivéreztetett, depressziós állapotban" van - jellemezte a helyzetet Szócska Miklós Az egészségügy kihívásai a gazdasági válságot követően címmel rendezett nemzetközi szimpóziumon. Az ágazat rendbetételét pedig ahhoz hasonlította, mintha menet közben kellene a futás miatt összeesett lovat újraéleszteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását