2022. május 16. - Mózes, Botond

A Wikileaks akadály a bagdadi amerikai követségnek

A WikiLeaks "rettenetes" akadályt jelent az amerikai diplomácia iraki kirendeltsége és bagdadi katonai missziója számára - mondta pénteken James Jeffrey bagdadi nagykövet, akit nagyon aggaszt az újabb titkos dokumentumok beígért nyilvánosságra hozása.
2010. november 26. péntek 13:38 - HírExtra
Az újabb dokumentumok kiszivárogatásával kapcsolatban kifejtette: "Nem értem a nyilvánosságra hozatal indítékait. Ez nagyon meg fogja nehezíteni az itteni munkavégzésünket." A titkosított adatok kiszivárogatására szakosodott oldal hétfőn jelentette be, hogy hétszer annyi irat nyilvánosságra hozását tervezi, mint legutóbb, amikor az iraki háborúval kapcsolatos 400 ezer dokumentumot tett elérhetővé.

Mint Jeffrey mondta, leginkább a bizalmas beszélgetések tekintetében jelent számára problémát a WikiLeaks. Jeffrey azt is hozzá fűzte, az iraki vezetők már most egyértelműen elégedetlenek azzal, hogy olyan dolgok kerültek be a sajtóba, amelyek zárt ajtók mögött hangzottak el.

Az Egyesült Államok attól tart, hogy ezúttal nagy mennyiségű bizalmas diplomáciai dokumentációt fog közzétenni a WikiLeaks, például belső levelezéseket és feljegyzéseket. Philip Crowley külügyi szóvivő egy szerdai nyilatkozatában kijelentette, hogy fel kell készülni a legrosszabbra. A védelmi- és a külügyminisztérium már most kijelölt csoportokat, akik együtt fogják elemezni a dokumentumokat nyilvánosságra hozataluk után. A napvilágra kerülő információk ugyanis kényelmetlen helyzetbe hozhatják Amerikát, és feszültséget teremthetnek diplomáciai kapcsolataiban.

A WikiLeaks első nagyszabású akciója az Afganisztáni háborúval kapcsolatos iratokat leplezett le, és nem tartalmazott különösebben kínos részleteket. A második nagy kiszivárogtatás főként az Irakban szolgáló csapatok visszaéléseire összpontosított.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását