A Wikileaks akadály a bagdadi amerikai követségnek

A WikiLeaks "rettenetes" akadályt jelent az amerikai diplomácia iraki kirendeltsége és bagdadi katonai missziója számára - mondta pénteken James Jeffrey bagdadi nagykövet, akit nagyon aggaszt az újabb titkos dokumentumok beígért nyilvánosságra hozása.

Az újabb dokumentumok kiszivárogatásával kapcsolatban kifejtette: "Nem értem a nyilvánosságra hozatal indítékait. Ez nagyon meg fogja nehezíteni az itteni munkavégzésünket." A titkosított adatok kiszivárogatására szakosodott oldal hétfőn jelentette be, hogy hétszer annyi irat nyilvánosságra hozását tervezi, mint legutóbb, amikor az iraki háborúval kapcsolatos 400 ezer dokumentumot tett elérhetővé.

Mint Jeffrey mondta, leginkább a bizalmas beszélgetések tekintetében jelent számára problémát a WikiLeaks. Jeffrey azt is hozzá fűzte, az iraki vezetők már most egyértelműen elégedetlenek azzal, hogy olyan dolgok kerültek be a sajtóba, amelyek zárt ajtók mögött hangzottak el.

Az Egyesült Államok attól tart, hogy ezúttal nagy mennyiségű bizalmas diplomáciai dokumentációt fog közzétenni a WikiLeaks, például belső levelezéseket és feljegyzéseket. Philip Crowley külügyi szóvivő egy szerdai nyilatkozatában kijelentette, hogy fel kell készülni a legrosszabbra. A védelmi- és a külügyminisztérium már most kijelölt csoportokat, akik együtt fogják elemezni a dokumentumokat nyilvánosságra hozataluk után. A napvilágra kerülő információk ugyanis kényelmetlen helyzetbe hozhatják Amerikát, és feszültséget teremthetnek diplomáciai kapcsolataiban.

A WikiLeaks első nagyszabású akciója az Afganisztáni háborúval kapcsolatos iratokat leplezett le, és nem tartalmazott különösebben kínos részleteket. A második nagy kiszivárogtatás főként az Irakban szolgáló csapatok visszaéléseire összpontosított.
Forrás: MTI