2024. május 21. - Konstantin

Tovább bonyolítja a kormány

Az izraeli parlament hétfőn olyan törvényjavaslatot fogadott el, amely megnehezíti, hogy a kormány területi engedményeket tegyen, s ezzel tovább bonyolíthatja a palesztinokkal és a szíriaiakkal folytatandó béketárgyalásokat.
2010. november 23. kedd 08:16 - HírExtra
A törvény kétharmados knesszet-többséget ír elő bármilyen, a palesztinoknak Kelet-Jeruzsálemben vagy a szíriaiaknak a Golán-fennsíkon adandó területi engedmény jóváhagyásához, s ennek hiányában a megszállt területekről való minden kivonulásról népszavazást rendel kiírni. A 65 szavazattal 33 ellenében megszavazott jogszabály rövid távon csekély hatással lesz, mivel Izrael egyik féllel sem áll megállapodás közelében.

Ugyanakkor arról tanúskodik, hogy a knesszet keményvonalas frakciói egyre idegesebbek az Egyesült Államok azon erőfeszítései miatt, hogy békemegállapodást hozzon tető alá Izrael és a palesztinok között.

Netanjahu a vitában azzal érvelt, hogy a törvény lehetővé teszi a "felelőtlen békeszerződések" megkötésének kiküszöbölését. Úgy vélte: az izraeliek tisztában vannak azzal, hogy mi felel meg az ország nemzetbiztonsági érdekeinek, és ha népszavazásra kerülne sor, ennek megfelelően voksolnának.

Haim Oran, az ellenzéki Merec pár képviselője viszont "cselvetésnek" nevezte a kormány kezdeményezését, amelynek célja az, hogy eleve kizárjon minden olyan kísérletet, amely a szíriaiakkal és a palesztinokkal való megbékélésre irányul.

Izrael 1967-ben foglalta el Kelet-Jeruzsálemet és a Golán-fennsíkot. Az izraeli társadalom számára meglehetősen népszerűtlen az a felvetés, hogy a zsidó állam kivonuljon a Golán-fennsíkról, hiszen a stratégiai fontosságú magaslatról "szemmel tartható", következésképen ellenőrizhető Izrael északi része.

Kelet-Jeruzsálem kérdése jóval neuralgikusabb. A palesztinok egyik feltétele a békekötésre ugyanis az, hogy leendő államuk fővárosa Kelet-Jeruzsálem legyen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását