2024. március 29. - Auguszta

Pécsett lesz az európai kulturális közgyűlés

Pécsett tartja tizedik, jubileumi közgyűlését az Európai Kulturális Parlament (ECP) 2011-ben; az erről szóló megállapodást hétfőn írta alá Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Karl-Erik Norrman, a szervezet svéd főtitkára a baranyai megyeszékhelyen.
2010. november 22. hétfő 14:21 - HírExtra
A jövő évi közgyűlést szívesen megrendezte volna a grúz főváros, Tbiliszi, az olaszországi Ferrara és a hollandiai Maastricht is, ám Pécsre esett a választás. "Azzal, hogy idén véget ér az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program a város számára, még nem kerül le Európa kulturális térképéről. Mindenképpen értékelni kell az eddig erőfeszítéseket" - hangsúlyozta a berlini székhelyű ECP főtitkára az MTI-nek nyilatkozva.

Karl-Erik Norrman hozzátette: Pécset, mint a Balkán kapuját kulturális sokszínűsége is érdekessé teszi. Mint kifejtette, a 2011-es közgyűlés fő témája még nincs meghatározva, de egy workshop keretében mindenképpen foglalkoznak majd a pécsi EKF-program utóéletével.

Az Európai Kulturális Parlamentet 2001-ben az EU döntéshozói hozták létre. A szervezet azóta mintegy 200 tagúra bővült, művészeket, gondolkodókat, kulturális menedzsereket, intézetek munkatársait tömöríti. Tagjai között olyan jeles személyiségeket találni, mint Umberto Eco olasz író. Magyarországot Tamás Gáspár Miklós író, filozófus, publicista, és Méhes Károly pécsi költő, író, újságíró képviseli. Utóbbi szervezte meg, hogy a baranyai megyeszékhely adjon helyet a jövő évi ülésnek. A háromnapos eseményt várhatóan 2011 októberében rendezik meg az EKF-program egyik kulcsberuházásaként nemrégiben átadott Kodály Központban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását