2024. május 5. - Györgyi

Rohamosan romlik a levegő

A kedvezőtlen időjárás miatt romlik a levegő minősége Miskolcon, a szálló por koncentrációja túllépte a riasztási küszöbértéket a Búza téren, valamint a tájékoztatási küszöbértéket a Lavotta utcán üzemelő automatikus mérőállomásokon.
2010. november 18. csütörtök 18:36 - HírExtra
Csütörtöktől a szmogriadó tájékoztatási fokozata lépett érvénybe Miskolcon - közölte Orosz Gábor, az önkormányzat szóvivője, hozzátéve: Kriza Ákos, a város polgármestere a légszennyezettség további romlását elkerülendő arra kéri a főként dízel üzemű járművek használóit, hagyják otthon autóikat, utazzanak autóbusszal, villamossal, vagy közlekedjenek gyalogosan.

Lehetőség szerint kerüljék a szénnel, illetve fával történő tüzelést, valamint a porképződéssel járó tevékenységek végzését; az avar és a kerti hulladékok égetése a kedvezőtlen levegőminőségi adatok miatt pedig tilos - hangsúlyozta a szóvivő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központjának tájékoztatása szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megye térségét a következő napokban több mediterrán ciklon is eléri, ezért sok lesz a felhő, csapadékra is számítani kell, de a szél többnyire mérsékelt marad. A légszennyező anyagok koncentrációja az előző napokhoz képest várhatóan stagnál, vagy bizonytalan mértékben emelkedik.

A szálló porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A por belégzése a légzőszervi betegségben szenvedők állapotát súlyosbíthatja, csökkenti a tüdő fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szembeni ellenállóképességét. Nekik azt javasolják, hogy az elkövetkező egy-két napban - ameddig a határértéket meghaladó mértékű légszennyezés fennáll - kerüljék a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását