2024. április 28. - Valéria

Tűzoltó lépcsőfutóverseny a toronyban

Mintegy kétszáz lánglovag méri össze gyorsaságát csütörtökön a SOTE Nagyvárad téri toronyépületében; a 414 lépcsőfokot teljes menetfelszerelésben kell leküzdeniük a jelentkezőknek - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek.
2008. augusztus 13. szerda 08:10 - Hírextra
A katasztrófavédelem, a hivatásos önkormányzati és önkéntes, valamint létesítményi tűzoltóságok lánglovagjai mérik össze tudásukat a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Nagyvárad téri elméleti tömbjében, illetve az előtte lévő parkolóban; itt tartják ugyanis a III. Országos Tűzoltó Lépcsőfutó Versenyt és az II. Országos Tűzoltó Erőpróbát.

A tűzoltóknak teljes menetfelszerelésben - vagyis védőcsizmában, hatliteres acélpalackkal, bevetési sisakban és védőruhában - kell felfutniuk a 22. emeletre, vagyis pontosan olyan felszerelésben, mintha valódi vészhelyzetben lennének. Dobson Tibor szerint 25-30 kilogrammnyi felszerelést kell cipelniük a tűzoltóknak a lépcsőmászás közben.

A lépcsőfutáson elsőként Tatár Attila altábornagy, katasztrófavédelmi főigazgató fog indulni.
Tavaly a leggyorsabb versenyző, egy pécsi tűzoltófőhadnagy 3 perc alatt küzdötte le a lépcsőket, de az eddigi rekorder már 2 perc 36 másodperc alatt felszaladt a 414 lépcsőfokon.

A most másodszor megrendezendő tűzoltó-erőpróbán 4 darab 30 liter vízzel töltött kannát, 2 darab 60 kilogrammos zsákot kell 20 méterre vinni, majd át kell mászni egy 2 méter magas palánkon, valamint a helyszínre telepített fizikai és pszichikai pályán - labirintuson - kell átjutni. Valamennyi felsorolt versenyszámot teljes védőfelszerelésben, légzőpalackkal együtt kell teljesíteni.

A lépcsőfutó verseny hat legjobb eredményt elérő versenyzője két csapatot alkotva képviselheti Magyarországot Lengyelországban, a Varsóban szeptemberben megrendezendő V. Nemzetközi Lépcsőfutó Versenyen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását