2024. április 25. - Márk

"Addig csinálom, amíg rámegy a gatyám"

Ismeri Kálmán Dániel nevét? A hazai agrárszakma egyik legnagyobb zsenijének tartott feltaláló most is kirukkolt egy remek találmánnyal. Nemzetközi elismerések ide vagy oda, pénz híján azonban hiába vár a nagy kiugrásra.
2010. november 16. kedd 06:29 - Gedei Szilárd
Ki is Kálmán Dániel?
A Gödöllőn diplomázott szolnoki mezőgazdasági mérnök és feltaláló nevéhez mintegy harminc, zömében az agrárium területén hasznosítható találmány fűződik. Több más között kidolgozott egy eljárást a talajban kötött foszfor növények számára történő hasznosítására, egy másikat a magas zsírtartalmú húsipari szennyvíz tisztítására, illetve kitalált egy mobil berendezést a szennyezett etilénglikol, glikol hűtőfolyadékok mechanikai-kémiai tisztítására. Újításait díjazták már Kuala Lumpurtól Lengyelországig (Varsóban többször is) – itthon azonban csak a szűk szakma ismeri a nevét. A külföldi kiállításokra azonban – mint ahogy most Varsóba sem – általában nem tud kimenni learatni a babérokat, mert nincs elég pénze...
A nyugdíjas szolnoki feltaláló, Kálmán Dániel legújabb találmánya, a hidrodinamikus energiával vezérelt műtárgy nemrég Varsóban egy nagy nemzetközi kiállításon (International Warsaw Inventions Show – IWIS) nyert aranyérmet. A "kütyüt" azonban Magyarországon nem hogy nem ismerik el, de a feltalálót sem nagyon ismerik...

A találmány

A találmány lényege, hogy a tárgy a fenéken a hidroenergia segítségével megakadályozza a csatornák felszínén felhalmozódott szemét által keltett zűrt, ráadásul úgy, hogy a halak vándorlásában sem okoz gondot a mezőgazdasági csatornák zsilipjeinek közelében.

"A találmány két részből áll. Az egyik a fenékre kerül, a másik pedig úgy mozog, mint egy függöny egy rács segítségével. Amikor a víz hozza az uszadékot, egy nagyobb nyomás következtében a belógó rácsrész felnyílik, és átmegy a szemét, ez pedig ismétlődik. Nem kell hozzá se gép, se ember, csak a hidrodinimakius nyomás" – magyarázta a találmány működési elvét a nyugdíjas feltaláló.

Több tízmilliárdot lehetne vele spórolni

Kálmán elmondása szerint a technika talajvédelmi hatása is jelentős, hiszen azzal, hogy megakadályozza a csatorna vízszintjének emelkedését a zsilipek közelében, egyben mérsékli a másodlagos elszikesedés és a növények – szakszó következik, vigyázat... – gyökérfulladásának veszélyét is.

A feltaláló azonban ezt és egy korábbi, a szakma teljes elismerését kivívó találmányát, a Phomobilt (egy mikrobiológiai eljárás, ami a műtrágyák fő elemét, a talajhoz kötött foszfor, a növények számára történő hasznosításában segít, és Kálmán elmondása szerint használatával több tíz milliárd forintot lehetne megspórolni évente a mezőgazdaságban)sem értékelik kellőképpen.

Sőt. Az államtól eddig semmiylen támogatást nem kapott, és ezután sem számíthat, csak magára.



Nem kell az államnak

"Sajnos nincs annyi pénzem, hogy mindenkihez eljussanak a találmányaim. Közel sem olyan volumenben kerülnek hasznosításra a találmányaim, mint kellene. Erről a díjnyertes találmányról pedig már a vízügyi hatósággal is tárgyaltam. Ők kerestek meg, hogy érdekelné őket ez a dolog. De most még annyira kezdeti stádiumban van az egész, hogy nem lehet tudni, mi lesz a jövőben. A működési elvét értők szerint ez egy elmés szerkezet, a szakmabeliek felkapták a fejüket, ennek az eredménye a varsói aranyérem is" – tette hozzá Kálmán.

Nincs tehát pénz a magyar feltaláló társadalmon belül – ezt erősítette meg Vedres András, a Magyar Feltalálók Egyesületének főtitkára és a Feltalálók Világszövetségének elnöke (IFIA) is.

A lehető legrosszabb a helyzet


"Az innovációs gazdasági folyamat támogatása államilag is szükséges" – kezdte a honi helyzet értékelését Vedres. "Szükséges és folytonosnak kell lennie. Jelenleg azonban a támogatás leállt. Ez a lehető legrosszabb helyzet. Semmi nincs. Miután az első lépéseknél az idő nagyon fontos, akkor jogvesztés történik, és nem lesz mit innoválni. A kormányváltást megelőzően az innovációs alap kifizetéseit leállították, amit az új kormány még nem indított be" – vázolta a némileg sötét képet a magyar feltalálók egyik legeleismertebbike. Vedres azt is hozzátette, reméli, hogy Kálmán Dániel találmánya is hasznosulni fog, de nehéz lesz neki áthidalnia azt az időt, amikor nincs támogatás.

Kálmán Dániel, a nyugdíjas agrármérnök tehát tovább dolgozik, besöpri a szűkkörű szakmai elismeréseket és reménykedik, talán egyszer a kutatás-fejlesztéssel fogllakozó kis családi bétéjét is megkínálják egy jelentősebb pályázati összeggel.



Addig csinálja, amíg a gatyája rá nem megy


Ezek mellett pedig már ütyködik is legújabb találmányán, ami a fagykárok mérséklésében lehet a gazdák segítéségére. Ötvenmillióra lenne szüksége, hogy megkezdhesse a kísérleteket – ez persze nem fog mostanában összejönni neki.

"Tudja mennyi a kutatás-fejlesztésre fordított állami pénz egy évben? A költségvetés két ezreléke. Óriási a küzdelem, borzasztó nehéz dolgunk van, de nem akarok panaszkodni. Ha valakinek benne van a vénájában, akkor csinálja orrvérzésig, mert be akarja bizonyítani, hogy ez jó, még akkor is ha a gatyája rámegy" –  tette hozzá elkeseredetten Kálmán.

Na igen, ezek után mondja bárki is, hogy a feltalálóké könnyű szakma...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

csücsök
2010. november 16. 14:54
ilyen egy igaz, kitartó ember! példaértékű a küzdelme
surmóker
2010. november 16. 09:37
az a baj hogy az állam egész egyszerűen nincs tisztában a Vedres doktor által említett innovációs folyamattal nincs aki értsen hozzá a kormányok egyszerűen nem fogja itthontartani senkit
tisztelettel: egy valóban szegény feltaláló
gizimama
2010. november 16. 09:14
Egyszerűen nem értem ezt. Ha én politikus lennék, esetleg gazdag nagyvállalkozó és olvasnék ilyenről azonnal tennék valamit az ügyben.
Miért ilyen baromarcúak azok akik tehetnének?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását