2024. május 12. - Pongrác

Bioanyag a kocsikban

A természeti környezet védelmének jelszavát tűzik zászlajukra, akik azon munkálkodnak, hogy a gépjárművek mind nagyobb arányban használjanak fel bio-üzemanyagokat, a kőolajszármazékok rovására. Sokan nagy jövőt jósolnak az alkohollal kevert üzemanyag elte
2008. március 6. csütörtök 09:27 - Hírextra
A biodízelekhez hasonlóan, új üzemanyagként emlegetik az etanolt (etil-alkohol, másképpen borszesz, spiritusz), noha energiahordozóként történő felhasználása nem újdonság. Már a legelső, kísérleti belső égésű motorokat is működtették alkohollal. Hetven évvel ezelőtt pedig már Magyarországon is árusítottak ilyet, motalkó volt a kereskedelmi neve.

Az etanolt leggazdaságosabban kukoricából, gabonákból, vagy cukornádból lepárlással állítják elő. A fermentálásához baktériumokat, élesztőket használnak. Mivel az etanol néhány kémiai tulajdonsága nem a legelőnyösebb ahhoz, hogy üzemanyagként elterjedjen, újabban megpróbálkoznak más alkoholfajták üzemanyagként való felhasználásával is. Ennek jeleként a butanolt Angliában ezekben a hetekben kezdik árusítani, egyelőre kísérleti céllal, néhány kútnál.

A kezdeményezés a British Petrol (BP) érdeme. Kínában termeltetik a kukoricát, amelyből az alkoholt nyerik, ám a butanol nagy mennyiségben gyártását nehezíti, hogy anyaga megtámadja a fermentáláshoz szükséges baktériumokat. Ezért, amíg egy tonnányi kukoricából 12 százaléknyi etanol állítható elő, butanolból csak az egyhatoda. Kémiai tulajdonságai azonban jóval kedvezőbbek az etanolénál. Nagyobb az energia-tartalma, anyaga kevésbé támadja meg a tartályokat és vezetékeket, így alkalmazható a jelenlegi töltőállomásokon és tartályaikban. Az is előnye, hogy nagyobb arányban keverhető a jelenlegi benzinekhez. A butanolt - csakúgy, mint az etanolt - ugyanis nem önmagában, hanem a mai üzemanyagokhoz keverten használják.

A BP és a DuPont közleményében arról tudósít, hogy a vegyi konszern kutatóit megbízták az alapanyag fermentálását megkönnyítő módszer kidolgozásával. A kutatócsoport John Renieri vezetésével olyan génkezelt baktériumokat fejlesztett ki, amelyek az eddigieknél jobban ellenállnak a butanol támadásainak, s biztató eredményeik vannak további olyan mikroorganizmusok kifejlesztésében, amelyek még jobban tűrik az alkoholokat.

A DuPont és a BP azt is nyilvánosságra hozta: megkezdték az első, egyelőre csak demonstrációs célokat szolgáló gyár építését, amelyben terveik szerint 2009-ben még csak 20 ezer liter butanolt fognak előállítani. Az évtized végén azonban szeretnének hozzálátni az üzemszerű termeléshez. A butanollal kísérletezni fognak a Richard Branson repülőmilliárdos és a Boeing által életre hívott "Az égen környezetbarátian repüljünk" program keretében is.
A bio-üzemanyagok elterjesztése mellett szóló hangzatos érvek keltette lelkesedést azonban kissé lehűtik az ellenük szóló tények: a bio-üzemanyagok a fejlett országokban a felhasználtaknak mindössze 2-3 százalékát teszik ki, ám alapanyaguk elóőállításához hatalmas, élelmiszer-termelésre alkalmas mezőgazdasági területeket vonnak el. Ezen túlmenően, a mezőgazdaság e célra használatos munkagépei tovább szennyezik káros emisszióikkal a légkört.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását