2024. május 18. - Erik, Alexandra

Magyar hipermarket a láthatáron?

Demján Sándor fölvetette, hogy magyar hipermarketre lenne szükség. Ennek kapcsán beszélgettünk Vámos Györggyel, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkárával.
2010. november 12. péntek 13:49 - Tóbiás Gábor
Demján Sándor szerint magyar hipermarketekre lenne szükség. Mit gondol erről?

A Coop üzletlánc
A Coop-hálózat jelen van az ország szinte valamennyi pontján, több mint 1650 településen 3000 üzlet várja a vásárlókat. A kiterjedt hálózatban különféle nagyságú boltok működnek, a kistelepüléseken a lélekszámhoz igazodó kisboltok jelentik a lakosságnak a mindennapi élethez szükséges élelmiszer és vegyi áru beszerzési lehetőséget, a vidéki városokban a nagyobb alapterületű üzletek versenyeznek a multinacionális láncokkal.


A Coop-üzletlánc számokban kifejezve

* 100% magyar tulajdon
* 304 milliárd Ft árbevétel 2008-ban
* 1650 településen 2800 bolt
* 1,5 millió vásárló naponta
* 32 000 foglalkoztatott
* 700 magyar kis-és középvállalkozás biztos megélhetése
* 3000 magyar beszállító partnere
* 90% hazai gyártású cikk forgalmazása
* 95 000 magyar termék forgalmazása

Az üzletlánc tagjai négy különböző kategóriába sorolhatóak. A megkülönböztetés elsősorban alapterület és termékválaszték alapján történik. (Coop Mini, Coop, Coop Maxi, Coop Szupermarket)
Nem azt mondta, hogy egy magyar hipermarket láncot kellene csinálni, hanem azt, hogy a Coop keretein belül kellene hipermarketet csinálni. Magyarul a Coop ne csak három kategóriában gondolkozzon, hanem egy negyedikben is.

A hipermarket ugyanis egy olyan modern vásárlási forma, amit a vásárlók egy része igényel, tehát megkerülhetetlen. Ezt a csatornát ki kellene használni.

Abból kell kiindulni, hogy mi a vásárló érdeke. Van, aki a kis üzleteket szereti, van aki a nagyot. Ha bármelyik üzletlánc, abba az irányba lép, hogy színesebb legyen a palettája, az jó. Demján úr kifejezetten jót mondott ezzel.

Az pedig, hogy egy hazai üzletlánc próbálja meg ezt, kifejezetten pozitív dolog. A vásárlók érdekét és a hazai üzletláncokét is szolgálja, hiszen akkor a hazai tőkéből valósulhatna meg egy hazai hipermarket.

Demján Sándor azt is említette, hogy ha van egy hazai hipermarket, akkor az rá tud segíteni a többi kisbolt versenyképességére. Hogyan?

Ő a Coop-ban gondolkozott. Tehát nem az önálló sarki fűszeresre gondolt, hanem arra, hogyan erősödhetne tovább a Coop üzletlánc. Ha lenne egy nagy áruházunk, ahová nagy volumenben kellene árut beszereznie, akkor a beszerzési ár is kedvezőbb lehet.

Ugyanis az ipari beszerzés is úgy működik, mint a Józsefvárosi Piacon, vagy mint a kereskedelem mindenhol a világon: ha sokat veszek, akkor árengedményt kapok.

A hipermarket meg kifejezetten nagy tömegű áru forgalmazásához szakosodott intézmény. Ha valakinek van egy ilyen jellegű csatornája, az igazából erősíti a versenyképességét, de nem csak a sajátját, hanem az egész Coop láncét. Hiszen nemcsak a hipermarketnek rendelne, hanem egyben rendelné meg az egész láncnak az árut.

Mennyire tudna versenyezni egy magyar hipermarket a külföldiekkel?


Erre nagyon egyszerű a válasz, mivel a Coop üzletlánc ma is versenyképes, hipermarket nélkül. A második legnagyobb üzletlánc-csoportosulás Magyarországon. Az is hozzátartozik, hogy a Tesco és az Auchan jogilag önállóak. A Coop pedig franchise, sok kicsiből áll össze. A beszerzés közös, az akciók közösek, a saját termékek közösek, viszont a tulajdonosok mások.

Tehát a Coopnak erősítené a pozícióját egy ilyen lépés?

A magyar üzletláncok megbecsültségét is erősítené. Ilyen értemben túl kell lépni a Coop keretein, hiszen ha ők építenek egy magyar tulajdonú hipermarketet, annak azért nagy reklámértéke is lenne.

Az effajta reklám pedig az egész magyar vállalkozói körnek jót tenne. Megmutatná, hogy vagyunk olyan jó kereskedők, mint bárki más a világon.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását