2024. március 29. - Auguszta

A szigor a linkeket távol tartja a felsőoktatástól

„Az alapítványi és magán felsőoktatási intézmények a kifutó évfolyamok kivételével csak állami megrendelés esetén részesülnek költségvetési támogatásban.” Szabó Pétert, a Kodolányi János Főiskola rektorát kérdeztük.
2010. november 11. csütörtök 06:19 - Forján-Vass Máté
Mi a véleménye a felsőoktatási törvénynek erről a koncepciójáról?

HÖOK véleménye
A HÖOK szerint azzal, hogy egy vizsgát csak ötször lehetne lerakni azzal az egyetemen a professzorok élet-halál uraivá válnak. A vizsgán egy kivégzőosztag elé állna a diák szerintük. Emellett az egyetemekről való elvándorlást vizionálták.
Ez igazából eddig is majdnem így volt. Korábban az volt a gyakorlat, hogy az állam egy éves szerződést kötött az egyetemekkel. Valójában ez ennek a rendszernek a szöveges megfogalmazása.

Akkor miért veszik ki a kifutókat? Nem újítás?

Nem, ez most az eddig működő rendszer törvénybefoglalása. A jelenlegi koncepciót foglalják most törvénybe, vagyis végre jogbiztonság lesz az ügyben.

Ez így mit jelent a magán- és alapítványi intézményeknek?

Azok az alapítványok, akik közhasznú feladatot látnak el, azoktól rendel az állam. Az állammal kötött szerződések során így több pénzt kapnak az intézetek. Egy kilencvenhármas törvény alapján volt egy szokásjog, aszerint számították ki a költségeket egy normatíva rendszerben. Ebben a normatívát a hallgatói teljesítményhez szabták. Ez nem volt kiszámítható.

A prágai nyilatkozat alapján az oktatás közjónak számít, amit az állam nem tud sehol az EU-ban egyedül ellátni. Ebből az okból fordulhat az egyházhoz, alapítványokhoz, akiknek rendezni akarják a helyzetét. Remélem majd a részletes szabályozásban is ugyanilyen korrektek lesznek.

Mi a véleménye az új felsőoktatási felvételi rendszerről?

Ehhez azt gyorsan hozzáteszem, hogy Hoffmann Rózsa tegnap pontosított: változtatnak az érettségi-rendszer tartalmán. A rektorokat megnyugtatta, hogy az érettségi tartalma nem lesz teljesíthetetlen. Pontosan így szól: „Az általános műveltség fog hangsúlyosabb elemet kapni az új érettségiben.” Én ezzel maximálisan egyetértek.

Sőt kötelező a két emeltszintű érettségi, ami lehet, hogy tartalmat is adna az emeltszinten történő vizsgáztatásnak.

Hátha ez más tartalmat ad, mint ami most van, akkor teljesíthető lesz. Egyébként ez a kritérium is vonzhat majd egy anyagi előrelépést, és emelheti a normatívát.

Egyes esetekben alkalmassági vizsga (szóbeli felvételi) is szükséges lenne?

Volt olyan szakunk, ahol már régebben kellett komoly szakmai alkalmassági felmérés. Mielőtt kizártak minket a felvételi rendszerből, szükségesnek láttuk ezeket a felméréseket. Ezt helyénvalónak tartom.

Ott van például a kommunikáció szak, ahol szükséges jó lenne látni megvannak-e a felvételizőben egyes alapvető kompetenciák, amelyek szükségesek ahhoz, hogy valakiből jó kommunikációs szakembe legyen.

Ez a tanárképzésben is fontos, ott ráadásul nem csak kompetenciákra vannak szükségek, hanem mondjuk pszichológiai vizsgálatokra is. A szóbeli ismételt bevezetése előrelépés lenne.

Az önök egyeteméről is külföldre mennek a diákok, ha maximálják a megismételhető vizsgák számát?

Korábban bizonytalankodtunk az új rendszerrel, és nem voltunk elég szigorúak. Ennek elég rossz következménye lett. Ezek után ráálltunk egy olyan vizsgaszabályzatra, ami majdnem ilyen szigorú, mint ami a törvénytervezetben van.

Amióta ez a rendszer van, a tanulni nem akaró diákok kikerültek az iskolából, a túlfutók és a passzív félévesek száma a tizede lett. Másik hozadéka, hogy jobb dolgozni a diákokkal.

A HÖOK alaptalanul mondja, hogy elmennének külföldre a diákok. Nálunk sem csökkent a létszám, viszont jobb lett a fegyelem és a morál.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását