2024. április 25. - Márk

Számítógépes malőr miatt nem kapott pénzt Somlóvásárhely

Hétfőn Somlóvásárhelyen leállították a mentési munkálatokat. Az ok egyszerű volt, elfogyott a falu pénze. Megkérdeztük Marton László polgármestert, van-e már pénz?
2010. november 10. szerda 06:39 - Forján-Vass Máté
Hétfőn megjelent egy hír, hogy Somlóvásárhelyen leállították a mentési munkálatokat.

Somlóvásárhely
A község 1325-ben alakult az itt felépített Kolostor körül. Róbert Károly királytól heti vásár tartására és helypénz szedésére kapott engedélyt, 1363 óta adatolható a Vásárhely elnevezése.

A település a középkorban és az újkorban igyekezett megőrizni függetlenségét a környékbeli nagyuraktól. 1567-ben viszont kénytelen volt behódolni a töröknek. 1697-ig maradt az ellenség fennhatósága alatt.

A település mind a mai napig fennáll. 1945-ben az egyházi közigazgatást állami közigazgatás váltotta fel. A települést 1980-ban 1567 fő alkotta. Jelenleg 1117 fő lakik a községben és 446 lakás található itt. A katasztrófa ebből 16 lakást tett tönkre.
Igen, ez így volt, de ma már folytatódhattak. A kormány intézkedett,  megoldódott az anyagi helyzet, és folytathatjuk a mentési munkákat.

Hogyhogy nem gondoskodtak időben a pénzről?

Volt egy kis malőr, mert a vis maiorból pénzt lehívni csak számítógépen lehet. Ha valaki elakad a rendszerben, akkor csak a lezárt dolgok után lehet újraindítani a kérelmet, illetve tisztázni a hibát. Most manuálisan vezérelve megoldottuk a problémát.

Azoktól a szervektől, akik segélyt adományoznak, mint a Nemzeti Kármentő Alap, megkapják a pénzt?

A szervektől, amelyek támogatást adnak, azoktól kapunk mindent, ami kell. A Nemzeti Kármentő Alapnál összegyűlt pénzt, azt még nem osztották fel, ez most tartalékként üzemel. Amikor majd megkezdődne a házak újjáépítése, akkor lesz szükség ezekre a pénzekre.

Most hol tartanak a kármentéssel?


Holnap a hátsókertekből és a külső földekről kezdjük, meg az iszap eltakarítását, ez az, ami elmaradt. Korábban már a házakból és az utcákról eltakarítottuk az iszapot. A lakásokból a falu bármely részére el lehet jutni félcipőben.

Mikor lehet majd a házakat újjáépíteni?

Sajnos ezt nem tudom megmondani. Egyelőre azt sem tudom meddig tart az iszap eltakarítása. Ha pár nap eső után újra kivirul az idő, akkor egy-két hét alatt végezhetünk vele.

Devecseren panaszkodtak arra, hogy visszaesett a kereskedelem, önöknél is érzékelhető ilyen?

Mi egy kis falu vagyunk, csak kis boltjaink vannak. Nálunk szupermarketek nincsenek, eddig is a helyiek vásároltak itt, és mivel nem költözött el senki, ezért nem lehet visszaesésről beszélni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását