2024. április 20. - Tivadar

Orbán: a hazai politikai stabilitás lendületet ad az EU-elnökséghez

Az Európában példa nélkül álló hazai politikai stabilitást Magyarország arra fogja felhasználni a következő fél évben, hogy az Európai Unió soros elnökeként a lehető legtöbb energiát mozgósítsa az európai ügyek érdekében - jelezte Bukarestben Orbán Viktor.
2010. november 8. hétfő 19:08 - HírExtra
A magyar miniszterelnök a hétfői Duna-csúcstalálkozó után román kollégájával, Emil Boc-kal tartott sajtóértekezletén úgy vélekedett: a Duna-stratégia igazi európai sikertörténet lehet. Az MTI kérdésére válaszolva úgy fogalmazott: ez a program a román-magyar kapcsolatokat is erősíti, és ez különösen fontos, mivel a két ország viszonyát a múltban sok konfliktus terhelte.

Emil Boc arra helyezte a hangsúlyt, hogy a Duna-stratégia keretében konkrét infrastrukturális projekteket lehet kidolgozni.

A következő fél év fontos lesz - mondta -, mert bővíteni kell az Európai Uniót, és e bővítés előtt ma akadályok tornyosulnak. Márpedig Horvátországot mindenképpen el kell juttatni a következő fél évben addig a pontig, hogy sor kerülhessen a csatlakozási szerződés aláírására - hangoztatta magyar kormányfő.

A kétoldalú kapcsolatok témáját is európai dimenzióba helyezte a magyar miniszterelnök. Mint hangsúlyozta, Magyarország küldetésének érzi, hogy a következő fél év során minden erejével segítse Románia schengeni csatlakozását. Szerinte Románia mindent megtett annak érdekében, hogy kedvező döntés szülessen - fűzte hozzá.

A Duna menti együttműködés nagyon fontos Közép-Európa egésze számára, mert új lehetőségeket teremt a térségben a biztos és fenntartható gazdasági növekedés beindításához, valamint új munkahelyek megteremtéséhez - mondta korábban Orbán. A miniszterelnök szóvivőjének tájékoztatása szerint Orbán Viktor hangsúlyozta: a józan észre épülő megegyezésekre, kölcsönös felelősségvállalásra van szükség. A közép-európai országoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a közös fejlesztési programok nyomán a kis- és középvállalkozók a térség egészében a gyorsuló fejlődés hajtóerejét adhassák - fejtette ki a miniszterelnök.

Hasonló szellemben foglaltak állást a csúcstalálkozó házigazdái, hangsúlyozva: a Duna-stratégia számos területet felölelő operatív program, amely egyaránt kiterjed a hajózhatóságra, a szállításra, a kereskedelemre, a turizmusra, a környezetvédelemre, a migráció folyamatára és az energiabiztonságra, ezért konkrét projekteket kell kidolgozni.

Románia vezetői elmondták: a folyó mentén fekvő megyék gazdasági fellendülését, az életszínvonal emelését várják e projekttől, remélve, hogy új munkahelyek jönnek létre új beruházások révén.

Traian Basescu román államfő köszöntő beszédében így fogalmazott: a Duna-stratégia elfogadásával olyan újfajta együttműködés kereteit hozzák létre, amely minden eddiginél dinamikusabb formában irányul a fejlesztésre. Emil Boc román miniszterelnök "jelentős, regionális és európai" projektnek nevezte a Duna-stratégiát. José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke arra helyezte a hangsúlyt, hogy ennek a stratégiának rendkívül sokszínű területei vannak, így ez lehetőséget ad arra, hogy az érintett országok megtalálják számos témában a közös nevezőt. Barroso külön kiemelte Magyarország fontos szerepét, mivel januártól az Európai Unió soros elnöki tisztét tölti be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását