2024. április 23. - Béla

Robák: "Az unió mi vagyunk"

Az elnökség megváltoztathatja a magyarokra jellemző hozzáállást, amely szerint a brüsszeli döntésekre nincs befolyásuk; ez nincs így, "az unió mi vagyunk" - mondta Robák Ferenc, a magyar EU-elnökség kormánybiztosa.
2010. augusztus 11. szerda 21:10 - HírExtra
A júliusban kinevezett kormánybiztos hangsúlyozta: az EU számára az a fontos, hogy a szakmai, tartalmi kérdésekben sikerüljön előbbre jutni, míg Magyarország szempontjából hatalmas lehetőség a 2011 első felében esedékes soros elnökség. "Belépésünk óta először megmutathatjuk, hogy nemcsak egy új tagállam vagyunk, hanem képesek vagyunk ugyanarra, amire bármely más tagállam" - vélte.

Az unióban 2011 az önkéntesség éve lesz, ennek jegyében a szervezők egyetemistákat várnak, hogy a magas szintű delegációk "összekötő tisztjei" legyenek - fejtette ki Robák Ferenc. Hozzátette: az uniós küldöttségek kalauzolása szakmai gyakorlat lehet a nyelvet beszélő fiatalok számára.

Ódor Bálint, európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár úgy nyilatkozott, az elnökség idején a legfontosabb kérdések gazdasági jellegűek lesznek. Magyarországnak azt kell bebizonyítania, hogy ezekben "a nagyon kényes ügyekben" is képes hozzájárulni a tagállamok közös álláspontjának kialakításához - mondta.

Ha Magyarország sikerrel helytáll ebben a fél évben, komoly érdekérvényesítő képességre tehet szert, amelyet a későbbiekben is kamatoztathat - emelte ki a helyettes államtitkár.

A tervek megvalósítására a szervezőknek alig több mint négy hónapjuk van: 250 magyarországi rendezvénnyel, több tízezer résztvevővel és érdeklődővel számolnak. Május végén lesz egy állam- és kormányfői szintű találkozó is, a keleti partnerség programjáról.

Az Európai Unió állam- és kormányfői 2009 májusában állapodtak meg prágai csúcstalálkozójukon, hogy létrehozzák a keleti partnerségi programot, szorosabbra fűzik kapcsolataikat Ukrajnával, Fehéroroszországgal, Moldovával, Grúziával, Azerbajdzsánnal és Örményországgal.

A magyarországi rendezvények fő helyszínei Budapest mellett a felújított gödöllői Grassalkovich-kastély, Debrecen és Balatonfüred lesznek
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását