2023. december 10. - Judit

Benedek Fülöp előzetes letartóztatásba kerülhet

Az ügyészség pénteken kezdeményezte Benedek Fülöp előzetes letartóztatásának elrendelését. A Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) egykori szakállamtitkárát csütörtökön hallgatták ki gyanúsítottként és vették őrizetbe vették jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás miatt.
2010. november 5. péntek 12:15 - HírExtra
Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI-nek elmondta: a főügyészség egy hónapra, az összebeszélés veszélyére való hivatkozással kezdeményezte Benedek Fülöp előzetes letartóztatását. Eszerint fennáll a lehetősége annak, hogy a gyanúsított például tanúk befolyásolásával, iratok elrejtésével vagy bármilyen más módon megnehezítené vagy meghiúsítaná az eljárás lefolytatását.

A szóvivő hozzátette: az előzetes letartóztatás elrendeléséről a Budai Központi Kerületi Bíróság még pénteken dönt.

Benedek Fülöpöt csütörtökön hallgatta ki gyanúsítottként és vette őrizetbe a Budapesti Nyomozó Ügyészség. A Fővárosi Főügyészség sajtóirodája azt közölte az MTI-vel, hogy B. Fülöp a kihallgatásán érdemi vallomást tett, amelyben a bűncselekmény elkövetését tagadta. A gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen panasszal élt.

Mint írták, a gyanúsítás lényege szerint "B. Fülöp 2005-2007-ben jogosulatlanul szervezett meg reprezentációs célú protokollvadászatokat, illetve 2006-ban közreműködött abban, hogy saját célra megrendelt facsemeték ellenértékét a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet fiktív tanácsadói szerződések megkötése útján fizesse ki."

Cselekményeivel a gyanúsított a vagyonkezelői kötelezettségét szándékosan megszegve - részben felbujtóként - (a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. földügyekért felelős vezérigazgató-helyetteseként) a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek több mint 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott - olvasható a közleményben.

Tavaly decemberben Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója büntetőfeljelentést tett Benedek Fülöppel szemben közokirat-hamisítás bűntette miatt. A feljelentésben foglaltak szerint Benedek olyan meghatalmazást adott, amelyre nem volt joga: valótlan tartalmú okirattal próbált jogokat bizonyítani egy Békés megyei vadásztársaság alakuló ülésén.

Benedek Fülöpöt egy másik ügyben 2009 decemberében nem jogerősen másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte hivatali visszaélés miatt a Heves Megyei Bíróság. Mellékbüntetésként a bíróság 3 millió forint pénzbüntetéssel sújtotta a vádlottat.
Benedek Fülöp 2010 januárjától Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója elnöki főtanácsadójaként dolgozik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását