2024. március 29. - Auguszta

Újabb csontváz?

Gyanúsítottként hallgatta ki és őrizetbe vette Benedek Fülöpöt, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) egykori szakállamtitkárát jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás miatt a Budapesti Nyomozó Ügyészség.
2010. november 4. csütörtök 19:33 - HírExtra
A Fővárosi Főügyészség sajtóirodája azt közölte az MTI-vel, hogy B. Fülöp a kihallgatásán érdemi vallomást tett, amelyben a bűncselekmény elkövetését tagadta. A gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen panasszal élt.

A közleményben az áll: a gyanúsítás lényege szerint "B. Fülöp 2005-2007-ben jogosulatlanul szervezett meg reprezentációs célú protokollvadászatokat, illetve 2006-ban közreműködött abban, hogy saját célra megrendelt facsemeték ellenértékét a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet fiktív tanácsadói szerződések megkötése útján fizesse ki."

Cselekményeivel a gyanúsított vagyonkezelői kötelezettségét szándékosan megszegve - részben felbujtóként - (a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. földügyekért felelős vezérigazgató-helyetteseként) a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek több mint 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott - olvasható a közleményben.

2009 decemberében Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója büntetőfeljelentést tett Benedek Fülöppel szemben közokirat-hamisítás bűntette miatt, ugyanis - a feljelentésben foglaltak szerint - olyan meghatalmazást adott, amelyre nem volt joga. Valótlan tartalmú okirattal próbált jogokat bizonyítani egy Békés megyei vadásztársaság alakuló ülésén.

Budai Gyula egy 2010. januári sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy január elején olyan levelet kapott, amelyben ugyancsak Benedek Fülöpöt illetően tájékoztatták egy erdőértékesítésről, amely bűncselekmény alapos gyanúját veti fel. A bejelentést megküldte a Budapesti Nyomozó Főügyészségnek. A levél tartalmát ismertetve kifejtette: a levélíró tájékoztatása szerint egy, a Nemzeti Földalapkezelőnek értékesített, több mint 300 hektár állami erdő 105 millió forintos vételárából 5 millió forintot Benedek Fülöpnek kellett átadni.

Benedek Fülöpöt egy másik ügyben 2009 decemberében nem jogerősen másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte hivatali visszaélés miatt a Heves Megyei Bíróság. Mellékbüntetésként a bíróság 3 millió forint pénzbüntetéssel sújtotta a vádlottat.

A bíróság határozata szerint Benedek Fülöp 2006 elején hivatali és eljárási jogait túllépve a felügyelete alatt működő hivatalok alkalmazottainak közvetlen utasításával és törvénytelen eszközökkel segítette, hogy egy pákozdi állami földterület külföldi kézbe kerüljön.

Benedek Fülöp 2010 januárjától Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója elnöki főtanácsadójaként dolgozik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását