2024. április 27. - Zita

Tombol az erőszak Mexikóban

Mexikóban túllépte a tízezret a kábítószerhez kapcsolódó bandaháborúk idei halálos áldozatainak száma - jelentette csütörtöki számában a Reforma című országos napilap.
2010. november 4. csütörtök 22:36 - HírExtra
A droghoz kapcsolódó erőszak halálos áldozatainak a száma 10 035-re nőtt az év eleje óta - írta a lap a helyi hatóságok által közölt, és összesített részadatokra támaszkodva. Ilyen mértékű erőszakra egy éven belül még nem volt példa - jegyezte meg az újság, amely olyan szakértői kommentárokat is fűzött a statisztikához, hogy a kormánynak meg kell változtatni drogellenes stratégiáját.

Hivatalos mérleget utoljára augusztusban közöltek, de akkor a Felipe Calderón elnök hivatalba lépését követő három és fél évet összesítették, és 28 ezer halálos áldozatról adtak hírt. Az elnök 2006 decemberében hadat üzent a drogkartelleknek, és kivezényelte ellenük a hadsereget.

A Reforma szerint a 32 szövetségi állam közül az Egyesült Államok határán fekvő Chihuahuában és Sinaloában történt a legtöbb gyilkosság: 2797, illetve 1795 eset, vagyis az összesnek mintegy 45 százaléka. Ennek az a magyarázata, hogy ott vezetnek át a határon a fő csempész útvonalak, amelyeken a világ legnagyobb kokainfogyasztó piacát, az amerikait el lehet érni. A bandák ezeket az útvonalat akarják ellenőrzésük alatt tartani. Az ellenkező véglet Tlaxcala, ahol mindössze egyetlen haláleset volt ilyen okból.

A meggyilkoltak között van 637 rendőr és 52 katona. A nem szerinti megoszlásban a férfiak aránya 92,6 százalékos. Az áldozatok között volt 276 fiatalkorú, 326 embert lefejeztek, és 798 esetben lehetett megállapítani, hogy az illetőt meg is kínozták, mielőtt végeztek volna vele.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását