2024. április 19. - Emma

Lázár behódol - mit akarnak a szakszervezetek?

Az eddig megingathatatlannak hitt Lázár János behódolt. A Fidesz frakcióvezetője a 98 százalékos különadóról szóló eredeti elképzeléseit változtatná meg a szakszervezetek egybehangzó kérésére.
2010. november 4. csütörtök 16:09 - Gedei Szilárd
Lázár: közös a cél
"A Fidesznek nem az a szándéka, hogy a közszolgálati jogviszonnyal rendelkező munkavállalókat büntesse az elvonásokkal, hanem azokat a magas rangú állami vezetőket, 'igazi nagykutyákat' szeretnénk 'elkapni', akik idén több tíz- vagy százmillió forintos nagyságrendű végkielégítéshez jutottak. Nem volt olyan érdekképviselet, amelyik ezt ne fogadta volna el" – mondta a szakszervezetekkel történő találkozó után Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője.
Lázár János azt is hozzátette, a szakszervezetek javaslatait összefoglalja, és azokat a Fidesz elnökségének szerda délutáni ülésén ismerteti. Az egyeztetési folyamat végére pedig úgy tenne pontot, hogy kérni fogja az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács összehívását hétfőre. "Szeretném, ha megállapodás születne az érdekelt felek között abban, hogyan tudják a törvény hatálya alól kivenni azokat, akiket a jogalkotói szándék nem kíván büntetni" – tette hozzá Lázár.
Mint arról korábban a HírExtra is beszámolt, több szakszervezet (többek között a Pedagógusok Szakszervezete, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és Közalkalmazottak, Köztisztviselők, Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete) közös állásfoglalása, illetve az azt kísérő tárgyalás hatására Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője elismerte, érdemes lehet beépíteni a szakszervezetek javaslatait a 98 százalékos különadóról szóló törvénymódosítás anyagába.

"Korrekt és tárgyszerű egyeztetés"

A szakszervezetek eredetileg azt szerették volna elérni, hogy a hatályos törvények, kollektív megállapodások alapján a jogviszony megszűnésekor a munkavállaló részére járó juttatásokra ne vonatkozzon semmilyen különadó.

És láss csodát, egy rövid egyeztetés, vagyis inkább találkozó (párbeszéd?) után Lázár János és a Fidesz hajlandó bevenni a buliba a komoly módosításokat lobogtató szakszervezeteket is.

Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkára szerint nagyon korrekt és tárgyszerű volt a szerdai egyeztetés.

"Mindenféle politikai fennhangok nélkül tárgyaltunk Lázárral. Abban egyetértettünk, és a szakszervezetünk a nevét adja ahhoz, hogy a közpénzekkel átláthatóan és takarékosan gazdálkodjunk, ne legyenek százmilliós végkielégítések. A közszolgáltói szférában dolgozók kilencvenkilenc százaléka abba a körbe esik, ahol a végkielégítések bőven alatta vannak a három-négy millió forintnak" – mondta portálunknak Fehér.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke is komoly előrelépésnek tartja a tényt, hogy Lázár János egyáltalán megfontolásra alaklmasnak találta a szakszervezetek javaslatait.

Konkrét javaslatok

"A Pedagógusok Szakszervezete konkrét javaslatokkal állt elő. Ennek a lényege, hogy eddig a törvényekben – a közalkalmazottak jogállásáról, a rendvédelmi szervezetekről, a köztisztviselőkről szóló törvényekben – leírtak szerint történjenek a különböző kifizetések. Ezek a törvények közel tizennyolc éve működnek. Nem gondoljuk,ami tizennyolc évig jó volt, az most egyszercsak jó erkölcsbe ütköző lenne" – mondta a HírExtrának Gallóné.

A PSZ által benyújtott javaslat egyik fő része, hogy a szabadságmegváltás ne kerüljön adó alá.

Mit kellene változtatni?

"A szabadságmegváltás ugyanis nem jövedelem, hanem egy ki nem adott juttatás ellenértéke. Ha például egy intézményvezető, akinek negyvenhat nap szabadsága van, és nem tudja kivenni a töredékét sem emiatt a különadó miatt veszítse el a bent maradt napjait" – vázolt egy egyszerű példát Gallóné.

A pedagógusok javaslatának másik fontos része az ominózus felmentési idő. Mit is jelent ez, és miért írhatja át a különadó?

"Ha valakinek megszűnik a munkaviszonya, akkor a munkaviszonyától függően lehet felmondási ideje. Ennek a felére tarthat igényt a munkáltató, magyarul a munkavállalónak dolgoznia kell. A másik felét – ezt törvény írja elő – ki kell adni a dolgozónak.

Erre is ki akarják terjeszteni a különadót, holott ez pont azért van, hogy a munkavállaló elmehessen új munkát keresni" - magyarázta Gallóné. "Sőt olyan eset is van, amikor egy kolléga munkaügyi perben kártérítést nyer. Mi történik, ha a bíróság mondjuk tíz hónapnyi pénzt ítél meg valakinek visszamenőleg? Ezt a nagyobb összeget sem lehet a jó erkölcsbe ütköző jövedelemnek tekinteni".

Mi legyen a végkielégítésekkel?

A PSZ elnöke rávilágított: ezeket a szabadságmegváltás, felmentési idő, illetve a bíróság által megítélt összegeket óriási hiba lenne nem kivonni a benyújtott törvény hatálya alól.

"A másik fontos kérdés a végkielégítésre vonatkozik. Ha a munkáltató túllépi a törvényben előírtakat, és a dolgozónak jár mondjuk 100 forint a törvény alapján, de a munkáltató 300 forintot akar neki adni, akkor szerintünk legfeljebb a különbözeti részt adóztathatná meg, a többi részt ne sújthassa ez a 98 százalékos különadó" – mondta Gallóné.

Az egyik legnagyobb pedagógus szakszervezet elnöke azt is hangsúlyozta, ők teljes mértékben elzárkóznak attól, hogy a törvény a jó erkölcsbe ütköző jövedelem mértékét forint összegben limitálja.

A végkielégített esete a jó erkölccsel

"Az alkotmánynak azon mondatára hivatkoznak, hogy 'a jó erkölcsbe ütköző jövedelem'. Ha például 3,5 millió forintban limitálják ezt az összeget, és valaki 3 millió 501 ezer forintot kap, akkor ez innentől a jó erkölcsbe ütközik? A közszférában is vannak olyan munkavállalók, akiknek  a munkában töltött idejük alapján a végkielégítése, szabadságmegváltással, és mindennel együtt elérheti a 4-5 millió forintot. Az persze nézőpont kérdése, hogy ez mennyire magas összeg. Hiszen emögött egészen magasan kvalifikált végzettség, és több évtizedes munka áll szinte minden esetben" – tette hozzá Galló Istvánné.

Fehér József és az MKKSZ hasonló javaslatokkal bombázta Lázárt, mint Gallónéék.

"2 millió 1 forint már erkölcstelen?"


"Több konkrét ötletünket is megosztottuk Lázár Jánossal. Az első: aki munkából nyugdíjba megy, azokra ne vonatkozzon ez a különadó. A másik: amit a törvény kötelezően állapít meg – nem mérlegelés, nem mutyizás, nem menedzserszerződések – sem tartozzon sarc alá. A harmadik pedig, hogy ne állapítsanak meg összeghatárt. Kétmillió forint erkölcsös, de kétmillió és egy forint az már erkölcstelen?" – tette fel a költői kérdést Fehér.

Az tehát már világos, hogy mit szeretnének a szakszervezetek, de vajon mit szeretne a Fidesz és Lázár János?

Gallóné mindenesetre elárulta, arra kaptak ígéretet Lázártól, hamarosan ismerteti frakciójával a szakszervezetek javaslatait.

Valódi együttműködés vagy látszatpárbeszéd?

"Lázár úr rendkívül fogadóképes volt, és külön-külön is lehetőségünk volt indokolni, és egy-egy terület specialitására is rávilágítani. Látunk esélyt, hogy olyan törvénymódosítás szülessen, ami az igazságosságot szolgálja, illetve a pillanatnyilag benyújtott törvény igazságtalanságát küszöböli ki" – lelkendezett Gallóné.

Hamarosan kiderül, végül milyen mértékben fogja a Fidesz belevenni a készülő törvénybe a szakszervezetek javaslatait. Hétfőn kilencre mindenesetre összetrombitálják az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsot.

Az ottani hivatalos egyeztetések után kerülhet sor a parlamenti szavazásra, mely során valószínűleg akár a szakszervezetek ötleteivel felturbózva, akár azok nélkül el fogja fogadni a fideszes többségű országgyűlés Lázár János sokak szerint kissé kapkodóan, sok szegmenst nem eléggé végiggondolva összetákolt törvényjavaslatát.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

kocsis.tamas
2010. november 29. 19:00
Dredd bíró
LÁZÁR JÁNOS -FIDESZ-KDNP

Tisztelt Lázár jános frakcióvezető úr! Azzal a kéréssel fordulok
Önhöz, hogy a Fidesz-KDNP az Ön javaslata szerint 2005-ig rendeletét,
ami azt tartalmazza, hogy az előző MSZP-s kormány Bajnay-Gyurcsány
kormány 2011 év januártól ne kelljen visszafizetni a 98 %-os
különadót. Szekeres Imre MSZP-s képviselő általa átgondolt
alapítványoknak szeretné felajánlani saját részét, a Gyurcsány-kormány
miniszterei, államtitkárai és akiket még a 98 %-os.külön adó érinti őket,
odaadhassák az általuk kiválasztott családoknak, alapítványoknak.
Lázár János úr javaslatára mivel a Fidesz-KDNP kormány 2010. november
11. jelenlegi állása szerint be szeretné szedni és ezért a
Fidesz-KDNP-s családok, baloldali MSZP-s családok és független
választópolgárok és alapítványok elesnének ettől a pénztől. Kérdezem,
hogy 2010. április 25-én, mikor a Fidesz-KDNP kormány hatalomra
került, akkor miért nem jöttek elő ezzel a gondolattal, vagy miért nem
jöttek elő ezzel a javaslattal. Miért kellett ilyen hosszú ideig várni
vele? Talán a szociális programjuk hiánya miatt? A munkahely teremtési
program nem csak munkahelyből áll, hanem pénzből is. Azért dolgozik a
Fidesz.-KDNP választó polgárok és csak kisebb része a munka
szeretetéért. Sajnos manapság mindenki pénzből él. Ha valaki nem
fizeti lakbérét, utcára kerülhet, akár több gyerekes családok is, ez a
Fidesznek a családprogramja, kérdezem. Ha gáztartozását nem fizeti
télen megfagyhat lakásában. Ha villanyszámláját nem fizeti, a nagymama
ágyneműjét és a gyerek ruháit sem tudja mosni a család. Az a lényeg,
hogy a család egybemaradjon, a családokat nem lehet Magyarországon
szétszakítani, és az MSZP családprogramja a legszegényebb emberekre is
kiterjed és senkit ne hagyjunk magára. Nagyon fontos dolog Soltész
Miklós KDNP.-s államtitkár az ápolási díjról tett nyilatkozatot a Hír
TV-ben, hogy csak 22.800 Ft-os ápolási díjat 10 %-kal emeli a
Fidesz-KDNP kormány, ami 2.280.- Ft. Ismételten arra kérem a
Fidesz-KDNP kormányt, hogy ismerje el az otthon ápolási díjat 8 órás
fő munkaidőnek és a minimálbér, ami 60.236.- FT szintjére való
felemelést 2/3-dal szaazzák meg a parlamentben. A legalsóbb
minimálbér, ami 60.236 Ft, nettó 75.000 Ft-ra emelje fel a kormány.
Lázár János Fidesz frakcióvezető úr a képviselők, a miniszterek,
államtitkárok, 98 %-os adójukat be kell fizetni a Fidesz-KDNP
kormánynak, akkor ezek a családok mind elesnek attól, amit
felajánlanának nekik. Kiváncsi leszek, hogy hányan fognak panasszal
fordulni Lázár János képviselő úrhoz, mert az utcára kerültek télen a
lakbérüket, gázukat fizetni nem tudták és kikapcsolták a gázt,
villanyt a szolgáltatók. Előzzük meg a bajt. Orbán Viktor
miniszterelnököt tisztelettel arra kérem, ahogy említette, itt az idő,
rabok legyünk, vagy szabadok? Ez a kérdés, válasszatok. Mindenki
választhat, demokráciában élünk. Ha a kormány nem tud segíteni
anyagilag a családokon, akkor legalább akik segítenének, azokat ne
akadályozzák. Mindenki véleménye számít, a hajléktalanoké,
családosoké, 1-10 gyermekes családanyák, családapák, alapítványok, a
keresztény Magyarország nevében kérem, vonja vissza javaslatát. Nem
tudom, látta-e Lázár János frakcióvezető úr a Schindler listáját, című
filmet, amikor a főszereplő azt mondta, mennyi életet menthetett volna
meg, ha kocsiját is eladta volna, és még sírt is. Ha nem nyújtom a
maximumot a választó polgárokért, én bizony lemondanék, mert esküm is
arra kötelez. 2011-től a Fidesz-KDNP kormány elmondása szerint egy
számjegyű lehet a gázár emelés. Annyit jelenthet, hogy 2010. november
9-én 1 m3 gáz 128 Ft az egy számjegyű emelés 9 %-os lehet, 128 Ft + 12
forint összeadva 140 Ft lehet + a gázművek minden gázfogyasztónak úgy
tudom, 800 Ft kezelési költséget számít fel egy hónapban egyszer.
Kérdezem, ez brutálisan sok. Fidesz-KDNP kormány azt mondta, jövőre
emelhetik a gáz árát, igazat mond, 2011. január 1-től miért emelnék
2010. december 15-től az igazi fűtési szezon kezdődik, 2011
januárjában folyik be az első nagyobb gázár fizetés az állam
kasszájába. Azt kevesen hiszik el, hogy majd csak 2011. novemberben
lesz gázár emelés. Lázár János frakcióvezető úr remélem, átgondolja
javaslatomat. Amennyiben levelemben kért dolgokat teljesíteni nem áll
módjában, Orbán Viktor miniszterelnök urat arra kérem, bírja jobb
belátásra Lázár Jánost, hogy az ország legszegényebb rétegei is
rendezni tudják közüzemi tartozásaikat.

Tisztelettel, köszönettel: Kocsis Tamás
kocsis.tamas
2010. november 29. 18:59
MATOLCSY GYÖRGY
60.236FT NETO MINIMAL BÉR .75.000FT-RA EMELJÉK FEL
ÉLET ÁPOLÁSI DÍJ - 100.000 fT ALATT
FIDESZ-KDNP
Brüsszel, Straszburg, Helszinki emberjogi bíróság
Ápolási díjat csak az kaphasson, aki az önkormányzattól és a
háziorvostól igazolással rendelkezik. A Fidesz-Kdnp szerintem keveri a
...szezont a fazonnal. Ha valaki beteg, hozzátartozóját ápolja,
édesanyját, apját, nagymamáját, testvéreit, bármelyik családtagját és
ápolási díjat szeretne igényelni, vidéki vagy budapesti önkormányzat
bármelyikét felkeresi, a szociális osztályt, ápolási díj kérvényt kell
kitöltenie, kit ápol és az ápolt személy adatait, és lakcímét,
személyi igazolvány számát és a lakóhelyéhez esedékes önkormányzat
által formanyomtatványt a háziorvossal leigazolja, hogy akit ápol, az
valóban létezik-e, persze a háziorvos felveszi a kapcsolatot az
ápolttal. Ezután az igazolással visszamegy az önkormányzat szociális
osztályára és az előadójának ezt leadja. A szociális bizottság 30
napon belül döntéséről tájékoztatja. Hogy jogerős, vagy elutasítást
tartalmaz-e a végzés. Ezt a tájékoztatót csak általánosságban írom,
nem is erre szerettem volna igazán kitérni. Az ápolási díj legalsó
határa 22.800.- Ft Orbán Viktort és Matolcsy Györgyöt és Soltész
Miklós államtitkárt arra kérem, hogy az ápolási díjat az alap minimál
bérre 60.236 Ft-ra egy szintre hozzuk. A szakmunkás minimálbér, amin a
kormány változtatni szeretne, 73.500. -Ft, a diplomás minimálbér ennél
több. Tájékoztatót kérek Orbán Viktortól és a Fidesz-KDNP-től, hogy
miért a szakmunkás minimálbéren emelnek és az alap minimálbéren, ami
60.236.- Ft, azon miért nem. Mert azok a legszegényebb emberek, aki
ennyit kézhez kap. Akinek nagyobb szakmai gyakorlata van, az
nyilvánvalóan már a 73.500.- Ft-os szakmunkás minimálbérben részesül.
Aki még náluk is többet tanult, diplomás minimálbérre jogosult.
Budapest, 2010. november 4. Soltész Miklós tájékoztatása szerint a HÍR
TV-ben az ápolási díjon 10 %-ot szeretnének emelni, ami az én
esetemben 22.800.- Ft, 10 %, 2.280.- Ft. Akinek az ápolási díja
28.500.- Ft, annak 2.850.- Ft. Igazságtalanságnak tartom, hogy nem
mindenki egyformán kap ápolási díjat. Tudom, hogy van egy emelt
összegű ápolási díj is, ami 100 %-ra vonatkozik, az én esetemben 80 %
a megállapított összeg és ez 22.800.- Ft. Amennyiben Orbán Viktor és a
Fidesz kormány az 22.800.- Ft-os ápolási díjat nem változtatja meg 8
órás fő munkaidőnek és a minimálbérre nem emelik fel, ami 60.236.-Ft,
Alkotmánybírósághoz, Strassbourgba vagy Brüsszelhez fordulok
panaszommal. Azt sem értem, hogy 2008. novemberben 100.000 ember
kapott ápolási díjat, hogy lett belőle 1 milliónál is több ember
Soltész Miklós államtitkár elmondása szerint, nem kéne az ápolási
díjat és a családi pótlékot összekeverni, külön kéne kezelni. Önök is
belátják, hogy ez a 2.800.- Ft, amit önök emelni szeretnének az
ápolási díjon, "10 %" ez egy igen csak egy becsületes fő 8 órás
munkaidőnek kéne számítania, Szanyi Tibor országgyűlési képviselő
szerint ez 24 órás munkaidőnek számít. Azzal, hogy a beteg saját
lakásában gyógyulhat, és nem a kórház ellátását veszi igénybe, ha az
orvos úgy állapítja meg, hogy otthon ápolható, a kórház is, az állam
is pénzt takaríthat meg vele, mert a kórházban senki nem fog egy
hónapig 22.800 Ft-ért dolgozni. De igazságtalanság, hogy a családtag
bár szeretetből ápolja a hozzátartozót, ami jogos is, ingyen, de a
gyógyszer, pelenka, élelmiszer, közüzemi számlák ez mind pénzbe kerül.
Akik az ápolási díjról a parlamentben döntenek, remélem levelemet
figyelembe veszik. Saját Fideszes-KDNP-s választópolgárokért is
dolgozok. Őket is becsapják, ha levelemet figyelmen kívül hagyják.
Tisztelettel: Kocsis Tamás.Bővebben
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását