2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Országszerte forrnak a borok a pincékben, országszerte komoly problémát jelent a mustgáz is. A HírExtra szakértők segítségével összeszedett mindent, amit az alattomos anyagról tudni érdemes.
2010. október 30. szombat 08:11 - Gedei Szilárd
Mit lehet tenni a mustgáz ellen?
Régi, de jól bevát módszer: egy nagyjából derékmagasságban magunk elé tartott gyertya jó megoldás lehet. A láng ugyanis azonnal elalszik, ha a pince telített a gyilkos szén-dioxiddal. A biztonsági intézkedést csak a bor, illetve még csak must forrásának idején szükséges betartani.
A szakemberek ezen kívül azt javasolják, hogy a gazdák minél többször és többet szellőztessék a pincéket, illetve ne menjenek le egyedül a hordók közé.
Modernebb megoldás az úgynevezett gázérzékelők (gázveszélyjelző, gázdetektor) használata - az adatok szerint ezekből nem csak a pincészetekben, de az átlagos családi házakban is egyre többet használnak.
Szintén jó alternatíva lehet a mustgáz elleni védekezésben, ha a boroshordókat, illetve a must tárolására szolgáló hordókat nagy térben helyezik el.
"Tudomásunk van olyan balesetről a közelmúltból, amikor a férj lement a pincébe, majd rosszul lett. Utánament a felesége, de ő sem tudott visszajutni a pincéből. Aztán a házaspár után ment egy rendőr, hogy segítsen nekik. Az eredmény? Két halott, és egy súlyos sérült maradandó károsodásokkal. Talán ez a szörnyű példa is bizonyítja, mennyire veszélyes anyag a mustgáz" – mondta a HírExtrának Mészáros Lajos, a Magyar Tűzoltó Szövetség nyugalmazott ezredese és irodavezetője.

Mi az a mustgáz?

Mi ez az anyag, ami minden egyes évben halálos áldozatokat szedve bizonyítja alattomosságát?

Amikor a must erjedése közben a cukor elbomlik, etil-alkohollá alakul. Az alkohol mellett azonban szén-dioxid is felszabadul – ezt nevezzük mustgáznak (nem pedig mustárgáznak, mint sajnos sok híradásban). Az anyag elvileg színtelen és szagtalan, nagy mennyiségben azonban az erjedő gyümölcsökből távozó illóanyagok miatt enyhén savanykás szagú. Nem szabad azonban összekeverni a rossz fűtéstechnika miatt szintén életeket kioltó szén-monoxiddal – még ha a hatásuk hasonló is.

Észrevétlen gyilkos

A mustgáz másfélszer olyan nehéz, mint a levegő. Ez azt jelenti: a pincékben minden további nélkül könnyedén meg tud rekedni. Ha pedig megreked, a maradék levegőt kiszorítva oxigénhiányos állapotot okoz.

Jótanácsok egy hivatásostól Kiss-Szabó Ferenc tűzoltó alezredes, tűzoltóparancsnok a Kisvárdai Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságtól megosztja velünk tapasztalatait és intelmeit (a Kisvárdai Televízió felvétele):

Mészáros Lajos szerint abban rejlik a mustgáz legnagyobb veszélye, hogy észrevétlenül okozza a bajt. Ezért tapasztalható, hogy az újbor forrásának időszakában gyakran lesznek rosszul emberek a pincékben. Általában minden ősz folyamán nyilvánosságra kerül legalább negyven-ötven eset – szerencsére ezek többsége nem végződik halállal.

Hányás, szédülés, eszméletvesztés


Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire alattomos gáz a mustgáz. Szinte észrevétlenül hat a központi idegrendszerre. A mustgáz hatásai között a szédülést, a hányingert és a mentális zavarokat kell megemlíteni. Ez utóbbi a különösen veszélyes, hiszen amikor beüt a baj, az ember hiába tudna fizikailag menekülni, az egyéb funkciók zavarai miatt egész egyszerűen nem lesz képes elmenekülni a helyszínről, mert már nem lesz olyan szinten magánál.

Mit ne tegyünk, ha baj van

A leggyakoribb hiba a mutgázas eseteknél, amit már a szakértő is említett cikkünk elején: bármekkora is a probléma, nem szabad úgy a bajba került mentésére indulni a pincébe, hogy magunkat is veszélybe sodorjuk. A mustgáz ugyanis nem válogat; aki huzamos ideig belélegzi az anyagot komoly, életveszélyes következményekkel számolhat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását