2024. április 26. - Ervin

Lázár enged a szakszervezeti módosító javaslatoknak

Az Országgyűlés már hétfőn este elfogadhatja a 98 százalékos különadó bevezetéséről szóló jogszabályt, amelynek szövegébe a Fidesz a szakszervezetek javaslatait is beépítené.
2010. november 4. csütörtök 07:01 - HírExtra
Lázár János szerda este a parlamentben újságíróknak nyilatkozva elmondta: tájékoztatta a Fidesz elnökségét annak a hat tárgyalásnak a részleteiről, amelyeket napközben szakszervezeti vezetőkkel folytatott. Ezeken az érdekképviseletek a különadó szabályainak módosítását kérték.

A kormánypárti frakcióvezető fontosnak nevezte, hogy megegyezzenek a szakszervezetekkel, mindenekelőtt arról, hogy a közszolgálati dolgozók törvényesen járó juttatásait ne érintse különadó.

Lázár János ennek érdekében kezdeményezte, hogy hétfőn az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács ülésén beszámolhasson arról, milyen módosításokat kívánnak érvényesíteni a 98 százalékos különadóval kapcsolatban.

Mint mondta, a tanács ülésére olyan javaslatokkal fog érkezni, amelyek alapját a szakszervezeti vezetőkkel folytatott megbeszélésein elhangzottak képezik, a részletek kidolgozása csütörtökön és pénteken megtörténik.

"Lesz megállapodás, az elnökségnek ez volt az álláspontja" - ismertette a Fidesz vezető testületének ülése után.

Hozzátette: a szakszervezeteknek is megfelelő javaslatot már hétfői ülésén elfogadhatja a Ház.
A frakcióvezető közölte: a pártok által a törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokra azért mondott nemet, hogy azok hétfőn a szakszervezetek javaslataként kerülhessenek az Országgyűlés elé.

Kérdésre válaszolva Lázár János elmondta: a lehetséges megoldások egyike, hogy felemelik a különadó kétmillió forintos összeghatárát. Ugyancsak elképzelhetőnek nevezte, hogy foglalkoztatási védettséget biztosítsanak a hosszú szolgálati idővel rendelkező, de a nyugdíjkorhatárt el nem érő közszolgálati dolgozóknak, ám hangsúlyozta, hogy az érdekképviseletek vezetői a tárgyalásokon "nem ezt preferálták".

Lázár János múlt kedden benyújtotta be az Országgyűlésnek a júliusban elfogadott, egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló törvénycsomag 98 százalékos különadót érintő részének megváltoztatását célzó javaslatát, miután az Alkotmánybíróság aznap alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a különadót.

A fideszes frakcióvezető egyidejűleg az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását is kezdeményezte azért, hogy a népszavazási tilalom alá eső kérdések kerüljenek ki az Alkotmánybíróság hatásköréből. 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását