2024. május 20. - Bernát, Felícia

Öngyílkos merénylő robbantott Isztambulban

Öngyilkos merénylő követett el pokolgépes támadást vasárnap a török nagyváros, Isztambul egyik központi terén, s a legújabb jelentések szerint harmincketten megsebesültek - közölte a rendőrség. A merénylő meghalt.
2010. október 31. vasárnap 10:31 - HírExtra
Az MTI érdeklődésére az isztambuli magyar főkonzulátus illetékese azt mondta: nincs tudomásuk arról, hogy lennének külföldi (s ezen belül is magyar) sérültek.

A merénylet helyszíne, a Taksim tér népszerű turistacélpont: környéke tele van éttermekkel, boltokkal és szállodákkal. A robbanás azonban még délelőtt történt, amikor viszonylag kisebb a forgalom. 15 rendőr és tizenhét civil sebesült meg a támadásban, de közülük csak kilencet vittek kórházba, s állítólag egyikük sincs életveszélyben.

A tettes egy fiatal férfi volt, aki Hiseyin Capkin isztambuli rendőrfőnök szerint megpróbált felugrani egy rendőrökkel teli járműre. Ám a nála lévő pokolgép valami miatt hamarabb robbant, s így sikerült megelőzni egy sokkal komolyabb vérfürdőt. Szemtanúk szerint a merénylet után a rendőrök lövöldözni kezdtek, s több száz, pánikba esett ember rohant menedéket keresni. Az isztambuli kormányzó szerint a nyomozók a robbanást követően találtak még egy pokolgépet, de azt hatástalanították.

A merényletet egyetlen szervezet sem vállalta magára, de a Törökország délkeleti tartományának autonómiájáért küzdő kurd felkelők korábban már követtek el öngyilkos akciókat Isztambulban. A mostani támadás ráadásul pont azon a napon történt, amikor lejár a lázadók által meghirdetett egyoldalú tűzszünet. A török nagyvárosban ugyanakkor az iszlám szélsőségesek is végrehajtottak merényleteket az elmúlt években.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök - aki vasárnap éppen az ország délkeleti szegletében, a főként kurdok lakta Mardinban járt - leszögezte: nem fogják hagyni, hogy bárki megsértse Törökország biztonságát, stabilitását, nyugalmát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását