2024. április 26. - Ervin

A Filharmonikusok jó évet zártak

Idén ünnepelte fennállása 85. évfordulóját a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Nemzetközi lemezdíjak, sikeres turnék és több tucat vidéki koncert jellemezte az NFZ idei évét - számolt be az MTI-nek év végi mérlegében az együttes. 2009 pedig a fesztiválok éve
2008. december 22. hétfő 19:04 - Hírextra
A 85. évfordulóra az ünnepi koncert mellett a Hang-szálak című kötettel és képzőművészeti kiállítással készült az együttes. A kiadvány áttekintette az NFZ történetét.

Születésnapján kívül még egy évfordulót ünnepelt a zenekar 2008-ban: az NFZ, illetve elődje, az ÁHZ 50 éve ad nyaranta Beethoven-koncerteket a martonvásári Brunszvik-kastély parkjában. A kerek jubileumon az esemény fesztiváljellege erősödött. A zenekar tagjaiból alakult különböző formációk a tó partján ingyenes kamarakoncerteket adtak.

Az év második felében, a szeptember 25-i évadnyitó NFZ-hangversenyen már másodízben játszott a zenekarral a világhírű hegedűművész, Vadim Repin Beethoven Hegedűversenyének szólistájaként.

Októberben Kocsis Zoltán vezényelte Mozart három zongorára írott versenyművét, a három zongoránál szólistaként a Ránki család - Ránki Dezső, Klukon Edit és fiuk, Ránki Fülöp - ült.
Az NFZ az UNICEF egyik hazai nagykövete, így a rendszeres jótékonysági koncert ebben az évben sem maradt el. A zenekar és az énekkar Bach vokális életművének csúcspontját, a h-moll misét szólaltatta meg Kocsis Zoltán vezényletével.

Az NFZ 2008-ban sok időt töltött lemezfelvételek készítésével. Az együttes felkérésére A csodafa című mese alapján gyermekeknek komponálta művét Orbán György. E mellett sorra jelentek meg a Hungaroton kiadásában a Kocsis Zoltán művészeti vezetésével készülő Bartók Új Sorozat lemezei, amelyek között zenekari felvételek is napvilágot láttak.

2009 január-februárjában a 25. Kanári-szigeteki Zenei Fesztiválra a Bécsi Filharmonikusok, a Philadelphia Zenekar, a Szentpétervári Mariinszkij Színház Zenekara és Kórusa, valamint a római Santa Cecilia Akadémia Zenekara mellett - a Nemzeti Filharmonikusok mindkét együttese külön-külön meghívást kapott.

Januárban a Nemzeti Énekkar egy-egy, februárban a Nemzeti Filharmonikus Zenekar két-két koncertet ad Las Palmasban és Santa Cruzban. Január közepén az NFZ a bécsi Musikvereinben és a St. Pölten-i Festspielhausban lép fel az Európa szívében című nemzetközi zenekari csereprogram keretében.

Júliusban az NFZ adja Villachban a 40. Karintiai Nyári Fesztivál nyitókoncertjét.
2009-ben a kórus Edita Gruberovával és a Pozsonyi Rádió Szimfonikus Zenekarával Bellini Norma című operájának előadásán Budapesten, Pozsonyban és Prágában lép fel. A zenekar négy hangversenyből álló franciaországi turnéra indul, amelynek utolsó állomása a párizsi Salle Pleyel lesz.

Neves vendégkarmesterek és előadók színesítik a 2009-es programot. Február 26-án például az Európában és Amerikában egyaránt nagyon keresett, apai ágon magyar származású dirigens, Gilbert Varga vezényli az együttest.

Március 25-én, Bartók Béla születésnapján - sok éves hagyományt folytatva - a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében lép fel az együttes, Debussy Jeux-jén kívül csupa Bartók-mű előadásával Kocsis Zoltán vezényletével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását