2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Polgármesternek képzeli magát Meggyes Tamás?

Nehezen adja Esztergomot Meggyes Tamás. A fideszes expolgármester és pártja egyes hangok szerint mindent megtesz, hogy megnehezítse a város új első emberének munkáját. A polgármester és az "ellenpolgármester" harca a hatalomért?
2010. október 19. kedd 17:54 - Gedei Szilárd
Mit akar a Fidesz?
- visszavonnák a polgármesterre átruházott valamennyi feladat- és hatáskört
- a város költségén autót biztosítanának a volt fideszes polgármesternek, Meggyes Tamásnak
- kérik, hogy tarthassa meg irodáját is Meggyes mégpedig országgyűlési képviselői munkájához
A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja egyébként csütörtökre az ügyben rendkívüli ülés összehívását kérte az új polgármestertől, Tétényi Évától. A polgármester asszony az ülést össze fogja hívni, az eljárást azonban nem kívánta kommentálni.
Tétényi Éva hozzátette, hétfőtől az Állami Számvevőszék két hónapos vizsgálatba kezd, átvilágítják az önkormányzat és cégei gazdálkodását. A polgármester elmondta, a vártnál súlyosabb Esztergom helyzete, az adósság megközelíti a 20 milliárd forintot, és tetemes a belső tartozás.
A vasárnapi alakuló ülésen az esztergomi képviselő-testület egyébként nem választott alpolgármestert. A fideszesek levélben közölték Tétényivel, hogy fél évig egyikük sem hajlandó alpolgármesteri tisztséget ellátni.
Miért fél év? Annyi biztos, hogy alpolgármester nélkül csak fél évig működhet a közgyűlés, utána kénytelen feloszlatni magát...
Az elmúlt években drogozással, feleségveréssel, és politikai korrupcióval is vádolt esztergomi expolgármester és pártja máig nem nyugodott bele az önkormányzati választás elvesztésébe.

Nyertek, mégis csúnyán kikaptak

Pedig nem is veszítettek nagyon, hiszen a közgyűlésben többséget szerzett a Fidesz (a tíz egyéni választókerületből kilencben fideszes jelölt nyert, így a közgyűlésben is komoly többséget szereztek - a polgármesteri székért folytatott harcban azonban alulmaradt Meggyes Tamás Tétényi Évával szemben).

Hogy miért nem megy könnyen a hatalom átadása?

"Minden nyilatkozatból, minden anyagból úgy tűnik, hogy a munkámat szeretnék megnehezíteni. Meggyes Tamás kinyilatkoztatta: tulajdonképpen a választást ők száz százalékban megnyerték. Egy különbség van, most nem mint polgármester, hanem mint frakcióvezető fogja irányítani a várost" - osztotta meg véleményét a HírExtrával Tétényi Éva.

Az MSZP, a Jobbik, az LMP, az MDF és a volt fideszesekből álló Polgári Esztergomért Egyesület támogatásával a fideszes Meggyes fölé kerekedő új polgármester szerint azonban Esztergomnak békére és nyugalomra van szüksége.

"Én ezt sugárzom. Nem töröm fel az irodáját, nem 'toloncoltatom' ki. Minden, amit szeretne, és amiről gondolja, hogy időre van szüksége, azt megteremtem neki. A békés átmenet érdekében. Azt, hogy a képviselők mennyire tudják majd a saját választópolgáraikkal megértetni, hogy már nem pártpolitikai érdekekről, hanem a városról van szó, ez már az ő személyes belátásukon múlik" - árulta el Tétényi.

Tétényi fura pszichológiája


A HírExtra meg szerette volna szólaltatni az ügyben Meggyes Tamást is, a fideszes expolgármester titkársága azonban többszöri megkeresésünkre sem reagált érdemben.

Pedig ha tudná Meggyes, hogy Tétényi szinte várva várja az enyhülést a két háborúban álló oldal között...

"Itt van előttem mind a tíz fideszes képviselőnek a képe, nézegetem őket. Megpróbálom érzelmileg is feldolgozni, hogy semmi akadálya ne legyen akkor, amikor ténylegesen leülünk egymással beszélgetni" - osztotta meg magánjellegű pszichológiai módszerét portálunkkal Tétényi.

A fényképek nézegetése és a lelki felkészülés ellenére azonban marad a kérdés: mikor lesz már végre egy kis nyugalom Esztergomban? Mindenesetre a még most is a szobájához végsőkig ragaszkodó Meggyes polgármestersége idejéről előkerült az első néhány "csontváz".

Saját honlap közpénzből?

Önkormányzati pókerasztal
Nagy kérdés, hogy vajon milyen célból vásárolt az esztergomi kultúráért felelős Várszínház és Kultúrmozgó Nonprofit Kft. nagyjából 700 ezer forintért pókerasztalt és pókerzsetonokat.
Az egyik helyi ügyekkel foglalkozó blog szerint a városban azt beszélik, meghívóval rendelkező leinformált vendégek néha látogatták a volt Zsinagógában felállított pókerasztalt.
Hogy van-e ehhez bármi köze Meggyes Tamásnak? Ezt csak a bubik, a dámák és a királyok tudnák megmondani...
Történt, hogy nemrég az esztergomi önkormányzat Közbeszerzési és Ügyrendi Bizottsága még nyáron elfogadott egy árajaánlatot „Esztergom város E-kommunikációjának optimalizálása, Esztergom város polgármestere E-kommunikációjának kialakítása " címmel.

A megbízatás 2010. augusztus 1-jétől 2010. október 31-ig szólt - azaz pont lefedte a kapmányidőszakot. A Heuréka Magyarország Kft. mindezt havi egymillió forintért, a három hónapra összesen hárommillió forint plusz áfáért vállalta a szolgáltatást.

Ám Meggyes sokak szerint inkább saját kampánycéljaira használja a honlapot.

 Tény, hogy amég mindig működő honlapon megtalálható például Meggyes Tamás eddigi cselekedetei, életrajza, és természetesen hivatkozás a Fidesz központi honlapjára. Ja, meg a meggyes muffin és a meggylekvár és a meggyes pite receptje....

Meggyes a hibás?

Meggyes muffin ide, meggyes pite oda, az biztos, hogy a felmerült kérdésre az új polgármester sem tudja feltétlenül a választ, mindensetre azt szeretné, ha minden probléma felszínre kerülne.

"Előbb utóbb mindenre sor kerül. A legfontosabb, hogy a mindennapjainkban történjen valami változás. Olyanok jutottak a napokban a tudomásomra, mint például hogy az óvodákban nem volt érintésvédelmi vizsgálat. A pókerasztalt viszont megvették az örökmozgóba" - magyarázta Tétényi arra az ügyre utalva, ami szintén nagy hullámokat kavart a városban (lásd második keretes írásunkat).  "Annyira szélsőséges dolgok, amiket én értelmezni sem tudok. Teljesen véletlenül az Állami Számvevőszék mától végez egy vizsgálatot az önkormányzat gazdasági és pénzügyi helyzetére vonatkozóan."

A helyzet nem egyszerű

"A legultolsó találkozásunk a hétvégi képviselőtestületi ülésen volt. Ő ugyan nem gratulált nekem a győzelemhez sem a választás estéjén, sem azóta. Amikor a képviselők átvették a megbízólevelüket, én mindannyikkal kezet fogtam. Előtte pénteken közölték, hogy milyen feltételekkel hajlandóak egy MSZP-s alpolgármestert megválasztani" - tette hozzá végül Tétényi.

Polgármester és ellenpolgármester? Tisztára, mint néhány évszázaddal ezelőtt...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását