2024. április 27. - Zita

A Fidesznek a feleségverés még belefér, de a cigányozás már sok?

Molnár Oszkár edelényi polgármestert nem indítja újra a Fidesz, de Meggyes Tamás, Esztergom fenegyereke, és Debrecen első embere egyaránt újra ringbe száll. Vajon mi alapján válogat a narancsos liga?
2009. december 18. péntek 16:59 - Pásztor Balázs
Tiltakozók

Jónás László, az MDF esztergomi elnöke felhívta a figyelmet arra: Orbán Viktor, a Fidesz elnöke ismét bizalmat szavazott Meggyes Tamásnak, és őt kívánja jelöltként indítani Esztergomban a jövő évi választásokon. "Ez a bizalom vajon azt jelenti, hogy a Fidesz 2010 tavaszától az egész országra ki kívánja terjeszteni a banánköztársaságokra emlékeztető tisztogatásokkal, megfélemlítésekkel operáló esztergomi modellt?" - fogalmazott a politikus.

Eme hír pénteken, nem sokkal dél után érkezett meg az éterbe. A lényege annyi, mint annak, hogy Molnár Oszkár, Edelény polgármestere nem szerepel a Fidesz listáján, és ennek mindenki nagyon örült, kivéve a radikálisokat, az edelényi-fidesz szervezetet, és persze magát, Molnár Oszkárt. Ugyanis vannak személyek, akik jelképpé - méghozzá negatív jelképpé - nőtték ki magukat az elmúlt években, „áldásos” politikai tevékenységükkel. És őket jelölni, vagy nem jelölni ugyanilyen jelképnek számít.

Hosszú lista

Molnár Oszkár VS. Fidesz
Egy helyi képviselői fórumon Molnár Oszkár elismerte, hogy nem szavazta meg az unióhoz való csatlakozást, az iraki beavatkozás kérdéseinél is folyton nemet nyomott, sőt a Fidesz engedélye nélkül nyújtotta be az új nemzeti vagyontörvényről szóló javaslatát - tehát élesen szembement pártja álláspontjaival. Ráadásul erőtlennek nevezte saját pártja parlamenti szereplését, és bírálta Orbán Viktor pártelnök „egy a tábor, egy a zászló” politikáját is, amire még a Fideszben - nyíltan - nem volt példa.
Molnár Oszkár a kirekesztés, az előítélet, a hátrányos megkülönböztetés és a bátorság jelképe volt. Amikor azt állította, hogy sok roma nő gumikalapáccsal üti a hasát vagy gyógyszert szed azért, hogy a kicsi fogyatékos legyen, és ő több segélyt kapjon, az egyszerre volt a bátorság és a balgaság cselekedete. Bátorság, mert már több helyről lehetett hallani ilyen történeteket, és egyes eseteket ismeretlen ápolónők is megerősítettek. Szintén bátorság, mert ki merte mondani azt a szót, hogy cigány.

Botorság pedig azért volt, mert mindezt alapos felkészülés, és megdönthetetlen bizonyítékok nélkül merte kimondani - ami rendesen vissza is ütött. Aztán napvilágot láttak buzizó, ősmagyar hovatartozást firtató, a pártot bíráló kijelentései, amelyeknek hatására kirekesztő, intoleráns jobbikosnak bélyegezték, és több fenyegetést is kapott. Hiába szervezett mellette tüntetést a helyi Fidesz, Molnár az emberek szemében vállalhatatlan alak lett, így a Fidesz nem is indította a továbbiakban az országgyűlési képviselőségét - helyette egy arab orvos lett a befutó.

Meggyes Tamás szempontjából még egy pozitív dologról sem lehet beszélni. Az őt sérelmező újságírókat nevetséges módon akarta beperelni, elverte a feleségét, saját gyerekének önkormányzati pénzből küldetett segélyt, és miközben a város egyes részein csatornázási gondok vannak, közpénzből húzott fel egy csónakázó tavat - véletlenül épp a saját háza elé.

Már a helyi Fidesz szavazók is tüntettek Orbán érkezésekor azért, hogy a narancsszínű Isten távolítsa már el a pártból a polgármestert, de ő csak csúnyán nézett rá - és nem fogott vele kezet. De Fidesz listán mégis szerepel a neve, annak ellenére, hogy olyan, a Fidesz számára egyértelműen szent dolgokat sértett meg, mint a család szentsége. Molnár és Meggyes között azonban van egyetlen hatalmas különbség: Meggyes nem bírálta a pártot.

Végkövetkeztetés

Eme jelkép azt jelenti, hogy csinálhat bárki bármit, amíg a vezetést nem bírálja, a Fidesz ott lesz mellette. Ebben csak megerősít minket olyan nevek olvasata, mint Arnóth Sándor, aki az Országgyűlésben legendássá vált „Lógni fogtok!” mondatával írta ki magát az előző ciklusból. Vagy a Debreceni kisisten, a fák rettegett gyilkosa, Kósa Lajos, aki pofátlanul visszahozta lopás után a kis kedvencét egy önkormányzati cég élére, mihelyt arra lehetősége nyílt. Sőt, így az is elképzelhető, hogy Fót Rambója, Mádly Zsolt is újra ringbe szállhat majd a városáért az önkormányzati választások alkalmával.

A legnagyobb probléma viszont az, hogy Magyarország leendő kormánypártjáról beszélünk, mely ráadásul akkora többséggel nyerhet, hogy mindenféle koalíció nélkül hozzá tud majd nyúlni a kétharmados törvényekhez, így az alkotmányhoz is. Legyen más a politika, újra legyen bajuszuralom, vagy jöjjön el a szebb jövő, de nem lesz ez így jó - ahogy az eddigi nyolc évben sem volt az.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását