2024. április 24. - György
Havas Henrik Dzsudzsák helyett a kutyáját bízná Egervári Sándorra. Támogatja a három gyerekes átlagot háztartásonként és nem fél attól, hogy a Tesco kivonul az országból. De tudja, hogy megisszuk a levét.
2010. október 19. kedd 17:59 - HírExtra
A HírExtra sorozatában megismerhetjük Havas Henrik, közéleti ügyekre vonatkozó véleményét. Kinek a kutyáját sétáltassa Egervári? Hány gyerek kell az országnak? Miért járt rosszul a Tanár úr? Hogyan segített a vörösiszap-katasztrófa álfozatain? Miért tirpák a magyarok? Minden kiderül! Havas tanár úr minden kedden segít eligazodni a bonyolult nagyvilágban.

(Havas Henrik videóblogja a következő címen érhető el: http://www.hblog.hu/)


Mit szól a finnországi 1-2-höz?

Tíz percet kivéve rosszul játszottunk, irtózatos nagy mázlink volt, hogy a borzasztóan gyenge finn válogatott ellen nyerni tudtunk. Egervári remek segédletével, aki vezetőedzőnek alkalmatlan. Van most három nemzetközi szintű játékosunk: a Szalay, a Dzsudzsák és a Koman Vlagyimir.

Köréjük kéne csapatot építeni, de olyan típusú edzőre gondolok, aki nem gyermeki szelídséggel nézi a meccset, hanem úgy, mint egy hadvezér, a Mourinho, úgy, mint egy valódi világklasszis, a Mészöly Kálmán, vagy úgy, mint egy határozott úriember, Baróti Lajos.

Egervári személyisége alkalmatlan erre. Kiváló ember, biztos remek nagypapa, rábíznám a kutyámat is, hogy sétáltassa, de nem egy ilyen típus kell a válogatotthoz.

Úgy tűnik, hogy a jövő évi költségvetés bőrtáskája az egykulcsos adótól fog dagadni.

Ha tavaly nem mentem volna nyugdíjba, akkor boldog lennék, mert a legjobban keresők járnak jól és én közéjük tartoztam.

Egyetért-e azzal, hogy a gyermekteleneket negatívan diszkriminálják az új adószabályok, míg a három gyerekes családoknál akár havi 100 ezer forint is a zsebben marad?

Azzal nem, de azzal egyetértek, hogy a három gyereket nevelő családoknak szinte nem kell adót fizetniük. Azzal nem, hogy a gyermektelenek rosszul járnak. Ez adottság. Egy meddő nő mit tehet arról, hogy nem tud szülni? Vagy egy szüleivel együtt élő házaspár hogyan vállalna be három gyereket az egy plusz két félszobás panelba?

Nem gondolja, hogy megbosszulja magát az új rendszer? Sokan azért nem vállalnak gyereket, mert keveset keresnek, 2011-től kezdve azonban még kevesebbet fognak.

Abban bízom, hogy akiknek eddig két gyerekük volt, azok rászánják magukat a háromra. Nálunk például ez tipikus. Nekünk is két gyerekünk van, a fiamnak és a lányomnak szintén. Ahhoz, hogy ne fogyjon a népesség, szükség van a harmadik gyerekekre, úgyhogy én üdvözlöm.

Helyes megadóztatni a multikat? Féljünk attól, hogy lelép a Tesco?

Nem félek attól, hogy a Tesco lelép, inkább attól félek, hogy áthárítja a sarcot a vásárlókra, vagy a beszállítókra.

Tehát megfizethetjük az árát?

Ebben egészen biztos vagyok. Kapkodás jellemzi a Fideszt és beleragadt a saját, teljesen megalapozatlan ígéreteibe: az adócsökkentésbe és hogy nem lesznek megszorítások Ez akkora baromság volt, amit normális ember nem hisz el, de hát ekkora tirpákok a magyarok, hogy bevették ezt a hülyeséget.

Nagy lélegzethez jutottak a chilei bányászok. Igaz ez a magyar kormányra is, vagy éppen ellenkezőleg, a fiúk most indulnak a bányába?

Én ebből nem csinálnék viccet. A chilei bányászok felhozatala a technika csodája, amit a magyar kormány művel, az pedig buta kapkodás. Erre nem tudok mást mondani, figyelni kell Matolcsy arcát. Matolcsy felülmúlhatatlan, ez a mosoly történelmi.

Reméljük, húsz év múlva nem a gyermekeink történelemkönyvének címlapján fog vigyorogni…

Szerintem Matolcsy már az év vége előtt sem fog mosolyogni, sőt!

Múlt heti témánk a vörösiszap-tragédia volt. Hogyan látja az azóta történteket? Javult az információáramlás, amivel ellátják az áldozatokat és minket?

Óriási előrehaladásnak tartom, hogy Illés Zoltán egyre kevesebbet nyilatkozik. A hisztéria és a rémhírkeltés nem az ő műfaja kéne legyen, erre vannak hivatottabb emberek is. Nagy pozitívum, hogy a MAL Zrt. öt év alatt másfél milliárd forintos alappal támogatja a rászorulókat. Ez nagyon helyes lépés, mert egyrészt igazságos volt, másrészt kommunikációs szempontból is jót tett a cégnek.

Hogyan segítette az áldozatokat?

Pénzt utaltam.

Múlt heti, rendhagyó hangvételű beszélgetésünk után úgy éreztük, komolyan foglalkozik a témával. Legújabb könyvét az iszapkatasztrófáról fogja írni?

Karácsonyra megjelenik egy könyvem és azt hiszem, hogy sikerre számíthat. Egy egykori heroinista lány története. Megrázó, figyelemkeltő és tanulságos könyv lesz.

Tagja már az írószövetségnek?

Én nem vagyok író, én újságíró vagyok. A MÚOSZ-nak, mint gittegyletnek pedig már régóta nem vagyok tagja.

Ma (hétfő délután -, a szerk.) fontos dolgokról vitáznak a parlamentben, Orbán Viktor a jövő felfestésével indította a napot. Figyelemmel követi az eseményeket?

Nem; fontos üzleti megbeszéléseim voltak egész nap. De várjon, bekapcsolom a tévét…óóó, éppen az egészségügyi államtitkár szónokol, és azt mondja, hogy megvédjük az ország fenntarthatóságát. Ez már megnyugtató.


A Heti Havasban eddig:


Matolcsy hamiskásan mosolyog - Heti Havas
 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását