2024. április 25. - Márk

Tartalékos tartalék - a honvédség jövője?

Vissza a sorkatonaságot? Vagy csupán önkéntes hadsereget szervezzünk? Megannyi kérdés a magyar hon védelme érdekében. Mi pedig kétségek között vergődtünk, ámde választ adott a legfontosabb kérdésekre a Honvédelmi Minisztérium.
2010. október 7. csütörtök 13:59 - Szabó Noémi, Gedei Szilárd
Nehéz a dolga a kat... izé, a sajtónak
Nehéz a dolga a katonának. Még nehezebb azonbn az újságírónak, főleg ha használható, értelmes információkat próbál kihúzni a Honvédelmi Minisztériumból.
A HírExtra végül közel két hetes várakozás után kapott egy sajtóanyagnak is csak szódával mondható választ. Pedig egyszerű, könnyen megválaszolható kérdéseket tettünk fel - még csak Hende Csaba honvédelmi miniszter terepszínű alsógatyájának méretére sem voltunk kíváncsiak.
Na de sebaj, a honvédelem számára nyilván a hon védelme a legfontosabb. Aztán jön csak a sajtó. Tudják: Isten, haza, sajtó. Vagy valami ilyesmi...
Hende Csaba honvédelmi miniszter nemrég kijelentette: visszatérhet a hadkötelesség. Szükség esetén hat hónapot venne igénybe a hadkötelesek összeírása és sorozása, s újabb hat hónapot az alapvető kiképzésük. Mindezekhez azt is hozzátette, 2014 végéig megszervezik a Magyar Honvédség legalább 6-8 ezer főből álló önkéntes haderejét.

Nagyon tartalékos haderő

A sorkatonaság visszaállítása és a tartalékos haderő reaktiválása is felvet néhány kérdést. Mennyi időt vesz igénybe egy honvéd teljes körű kiképzése olyannyira, hogy biztos kezekkel védhesse a hazát? Elegendő egy 6-8 ezer fős hadsereg Magyarország számára? Mivel csábítanák a fiatalokat az önkéntes hadseregbe? Versenyképes fizetés, szolgálati lakás, biztos megélhetés? Na meg perzse az is fontos, hogyb felkeresik-e azt a 14 ezer katonát, akitől anélkül vált meg a Magyar Honvédség, hogy megkérdezték volna tőlük, vállalnának-e szerepet egy önkéntes honvédség kötelékében. Ami pedig a legfontosabb kérdés: jelenleg vajon megoldható lenne hazánk védelme önerőből egy esetleges támadás esetén? Van elegendő kiképzett katona arra, hogy megvédje a lakosságot?

Átalakítják a rendszert

A rendkívüli feladatokra is képes Magyar Honvédségnek természetesen minderre volt, van válasza. Meg is osztották a HírExtrával.

"Az önkéntes-tartalékos rendszer bevezetése és a katonai életpálya-modell megtervezése a Honvédelmi Minisztérium egyik legfontosabb feladata. A rendszer alapjainak lerakása és kiszélesítése prioritást élvez, a munka már elkezdődött. A honvédelem fejlesztésének első és legfontosabb lépéseként törekedni kell a katonák életpálya-modelléjének megtervezésére, megbecsülést és kiszámíthatóságot biztosítva ezzel a pályára lépők számára. Ez az eszköze annak, hogy a honvédség vonzóvá tegye a katonai pályát, s jövőképet mutasson a hivatásos és a szerződéses katonák számára. Így minden érintett tudhatja, hogy az idő múlásával milyen rendfokozatra, beosztásra és illetményre számíthat" - tudtuk meg a honvédség sajtóosztályától.

Jobbos kormány, jobb katonaság?

Azt ugye mindenki tudja - és mennyien örülnek neki, hiszen nem kell nekik bevonulniuk kötelezően -, hogy 2004 óta a Magyar Honvédségben önkéntes, szerződéses és hivatásos katonák szolgálnak. Emlékezhetünk rá, hogy a sorkatonai szolgálat megszüntetését az akkori szocialista kormányzat egyértelműen sikerként, sőt egy nagyszerű jövőkép részeként gondolta.

Csakhogy az akkori kormány a mostani szerint nem járt el körültekintően, mivel a sorkatonaság megszüntetésével nem gondoskodott egy hatékony tartalékos rendszer kiépítéséről.

Jelenleg ugyanis mindössze tizennyolc (nem tévedés, tizennyolc) tartalékos katonája van a honvédségnek, márpedig szerintük a korszerű, önkéntes, professzionális haderő alig képzelhető el számottevő tartalékos erő nélkül.

Felgyorsul a toborzás

Pont ezért az új honvédelmi vezetés arról tájékoztatta portálunkat, hogy léteznek stratégiai célkitűzéseik egy működőképes önkéntes tartalékos rendszer (ÖTR) kiépítése. Ennek az új, működőképes rendszernek az előkészítését, a részletek kidolgozását munkacsoport végzi a Honvédelmi Minisztériumban.

Miért fontosak ezek az önkéntes tartalékosok? Mert ők a Magyar Honvédség valós tartalékképességét jelentik majd. Ennek megfelelően a tartalékosokkal szembeni alkalmassági követelmények és kiképzésük megegyezik majd a hivatásos és szerződéses katonákkal szemben támasztottakkal.

Persze az előző kormánynak is voltak ilyen elképzelései. A szocialisták elképzelései szerint az ÖTR feltöltése 2012-től kezdődően évente 400 fő rendszerbe állítását jelentette volna. Ha ilyen mértékben folytatódott volna a tartalékosok duzzasztása, nagyjából tíz év alatt, 2021-re mintegy négyezer fős önkéntes tartalékos állománya lett volna a honvédségnek.

Adj király katonát

Csakhogy jött az Orbán-kormány. A jelenlegi honvédelmi vezetés pedig ráígért az előzőekre, és azt tervezi, hogy ezt a feltöltési folyamatot felgyorsítja. Elképzeléseik szerint így 2014-re akár 6-8 ezer önkéntes tartalékos is szolgálatba állhat a Magyar Honvédségben.

Ennyit a matekról. Vagy ha úgy tetszik, az elméletekből. A gyakorlat ugyanis valószínűleg nem lesz ennyire egyszerű.

Először is ott a toborzás kérdése. Ha kevés a katona, az nyilván azt is jelenti, hogy valami nem klappol a toborzás területén sem. A tárca mindenesetre igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy jó úton jár ezen a téren is.

Mi lesz a 13 ezer szerződésessel?

"Az önkéntes tartalékos katonák toborzása során a honvédelem iránt elkötelezett állampolgárok mellett a leszerelt szerződéses katonákra is számítunk. A mintegy 13 ezer volt szerződéses katona felkészítésére, kiképzésére rengeteg pénzt és időt fordított az állam. Ezt a hasznos tudást szeretnénk visszahozni a honvédelem rendszerébe" - mondják a minisztériumnál.

A hatékonyan működő önkéntes tartalékos rendszer viszont nem képzelhető el a tartalékosokat foglalkoztató munkáltatók érdekeinek figyelembe vétele nélkül. Általában ugyanis az önkéntes tartalékos szolgálat ideje alatt a munkavállaló a Magyar Honvédségnél szolgál.

"Ahhoz, hogy a munkavállalót és a munkaadót se érje hátrány a tartalékos szolgálatból adódóan a munkáltatók számára egy kompenzációs, a munkavállaló számára pedig ösztönző rendszer kerül majd kialakításra, amellyel érdekelté tesszük a vállalkozásokat a tartalékosok alkalmazásában" - tették hozzá a minisztériumban.

Mi lesz a sorkatonasággal?

Összefoglalva tehát: az önkéntes tartalékos rendszer bevezetésével olyan tartalékot próbálnak képezni a honvédségnél, mely a haza fegyveres védelmén túl például a mostani iszapömléshez hasonló helyzeteknél vagy az árvízi védekezésben is segédkezhet.

Azaz a sorkatonaságot még így is lehet, hogy megússzák a fiatalok. Minden csak a tartalékosokon, vagyis a leendő tartalékosokon múlik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását