2024. május 5. - Györgyi

Hende: kár, hogy nem szervezték meg az önkéntesekből állő haderőt

Hende Csaba szerint felelőtlen döntés volt úgy megszüntetni a sorkatonaságot, hogy nem szervezték meg helyette a Magyar Honvédség önkéntesekből álló haderejét; a honvédelmi miniszter erről hétfőn Szombathelyen, egy választási fórumon beszélt.
2010. szeptember 20. hétfő 20:59 - HírExtra
A békeidőre vonatkozó sorkatonai szolgálat eltörlésével a hadkötelesség nem szűnt meg, ennek ellenére az államnak jelenleg nincs elegendő és naprakész információja a hadkötelesekről, mert ehhez nem állnak rendelkezésre megfelelő nyilvántartások - mondta.

Kijelentette: 2014 végéig fel fogják állítani, meg fogják szervezni a Magyar Honvédség legalább 6-8 ezer főből álló önkéntes haderejét.

Hende Csaba szavai szerint, ha arra szükség lenne, hat hónapot venne igénybe a hadkötelesek összeírása és sorozása, s újabb hat hónapot az alapvető kiképzésük.

A miniszter súlyos hibának nevezte, hogy az elmúlt években anélkül válhatott meg 14 ezer jól kiképzett katona a Magyar Honvédségtől, hogy egyáltalán megkérdezték volna tőlük: vállalnának-e szerepet egy önkéntes alapon szerveződő honvédségi kötelékben.

Hende Csaba hangsúlyozta: a kormány programjában nem szerepel a sorkatonai szolgálat kötelezettségének visszaállítása, szavai szerint ennek nincs realitása, de az önkéntesekre nagy szükség lenne.

A miniszter - Szombathely egyéni körzetben megválasztott fideszes országgyűlési képviselője - Puskás Tivadar, a Fidesz-KDNP-Pro Savaria polgármesterjelöltje, országgyűlési képviselőtársa mellett korteskedett. Szavai szerint jelöltjük már eddigi életével is köztiszteletet érdemelt ki Szombathelyen, emberi és vezetői képességei pedig a legalkalmasabbá teszik arra, hogy jó polgármestere legyen a városnak.

Puskás Tivadar a fórumon azt mondta: Hende Csaba volt az egyike azoknak a meghatározó embereknek, akiknek felkérésére 2006-ban szerepet vállalt a politikában, megválasztása esetén pedig igyekszik mindent megtenni a Szombathelyen élőkért.

Polgármestersége alatt nem fordulhatnak elő következmények nélkül korrupciós esetek, ha bárkiről hasonló bizonyosodna be, annak távoznia kellene a közéletből - ígérte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását