2024. május 5. - Györgyi

Pont ránk van szükség Afganisztánban?

"Szükségünk van önökre Afganisztánban, lehet, hogy egyszer önöknek is szükségük lesz ránk; a terrorizmus elleni küzdelem mindannyiunkat érint" - mondta Karl Lamers német biztonságpolitikus a magyar katonák afganisztáni küldetése kapcsán az MTI-nek adott interjújában szerdán.
2010. szeptember 8. szerda 11:45 - HírExtra
Lamers - aki a német parlament alsóháza, a Bundestag védelmi bizottságának elnökhelyettese - a NATO céljait a közvélemény felé közvetítő nem kormányzati szervezet, az Atlanti Szerződés Szövetsége (ATA) elnökeként látogatott Budapestre, hogy megismertesse a NATO új, novemberben elfogadandó stratégiai koncepcióját.

A biztonságpolitikus elmondta: a NATO azért van jelen Afganisztánban, mert meg kell előzni annak a lehetőségét, hogy az al-Kaida és a tálibok exportálják a terrorizmust a világ más részeibe.

Kifejtette, hogy a nemzetközi terrorizmus a civilizációt, a szabadságot és a békét veszélyezteti; a bajok nem Európában, hanem Afganisztánban gyökereznek, a terroristák ott kapnak kiképzést. "Ez mindannyiunkat, magyarokat, németeket, briteket, franciákat is érint, (...) a terroristák célpontja Budapest is lehet" - mondta.

Leszögezte: a NATO legfontosabb üzenete az, hogy nincs alternatívája az együttműködésnek. "A jelen és jövő kihívásainak csak úgy tudunk megfelelni, ha együttműködünk a szolidaritás alapján" - fogalmazott, majd hozzátette, e tekintetben nincs különbség nagy és kis országok között, közös erőfeszítésre van szükség.

Meggyőződése szerint "a szabadság ára az éberség", és ennek része az afganisztáni küldetés. "Nem magától értetődő dolog, hogy békében élünk, ezért közösen kell tennünk" - hívta fel a figyelmet.

A német szakértő elmondta: a NATO arra törekszik, hogy az afganisztáni küldetés ne legyen egy soha véget nem érő háború. Ugyanakkor hangsúlyozta, nem helyes konkrét időpontot emlegetni a kivonulás kapcsán, mert akkor a terroristák úgymond kivárnák a nemzetközi erők távozását. Azt mondta, folytatni kell az afgán katonaság és rendőrség kiképzését, hogy az ország átvehesse biztonsági feladatainak ellátását. Hamid Karzai elnök legutóbbi ígérete szerint erre 2014-ben kerülhet sor - mondta Lamers, de figyelmeztetett, "ezt az időpontot óvatosan kell kezelni".

A szakértő - aki előző nap találkozott Martonyi János külügy- és Hende Csaba honvédelmi miniszterrel, előadást tartott a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen, és fiatalokkal is találkozott - úgy fogalmazott: nem győzi hangsúlyozni, hogy Magyarország kitűnő munkát végez Afganisztánban, a logisztika és az egészségügyi ellátás terén Magyarország és Németország együttműködik egymással.

A világ 42 országában, a NATO tagállamaiban és a partnerországokban működnek atlanti tanácsok, a brüsszeli székhelyű ATA azok ernyőszervezeteként működik - mondta el Lamers, aki a Magyar Atlanti Tanács meghívására érkezett Budapestre, látogatása szerdán zárul.

Jobbik: terrorveszélynek teszik ki az országot


A Jobbik szerint a kormány szélsőséges terrorista csoportok esetleges támadásainak teszi ki Magyarországot az afganisztáni háborúban való részvétellel.

A The Frontier Post című pakisztáni újság szerint a tálibok mozgalma a két magyar katona halálát okozó augusztus 23-i támadás után arra szólította a magyar kormányt, hogy vonja ki csapatait az ázsiai országból, mert különben újabb áldozatokkal kell számolnia.

Volner János, a párt országgyűlési képviselője szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a Jobbik korábban többször is hiába kérte a kormánytól az Afganisztánban szolgáló magyar csapatok azonnali hazahozatalát, az Orbán-kormány ugyanis "szocialista elődei" politikáját folytatta ebben a kérdésben.

A jobbikos politikus kiemelte továbbá, hogy Magyarországnak "sem erkölcsileg, sem anyagilag nem lehet érdeke az ázsiai országban való szerepvállalás".

Hozzátette: az Egyesült Államok és szövetségesei jelenleg egy "hódító jellegű, rablóháborúban" vesznek részt a "világ bányászati nagyhatalmának számító, jelentős érckészletekkel rendelkező Afganisztánban".
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását