2024. március 29. - Auguszta

Elvész az olvasás szépsége

Philip Roth amerikai regényíró szerint az e-könyvekkel elvész a nyomtatott könyvek olvasásának szépsége. Az alkotó Nemesis című regényének keddi bemutatása alkalmából beszélt a modern technológia tébolyító hatásáról.
2010. október 6. szerda 10:54 - HírExtra
"A koncentráció, az összpontosítás, a magány és a csönd, vagyis azok a dolgok, amelyek a komoly olvasáshoz szükségesek, nem állnak többé az emberek rendelkezésére" - jelentette ki a 77 esztendős író. Philip Roth ugyanakkor csendes derűvel elismerte, hogy mégis csak megelőzte korát azzal, hogy jó ideje rövid regényeket ír.

Roth szerint az olvasó manapság teljesen meg van zavarodva, hiszen olyan hatások érik, mint a film, a televízió, a számítógép, legújabban pedig az olyan közösségi hálózatok, mint a Facebook. Hozzátette: a sok képernyőnek egyszerűen nincs vetélytársa.

Az író hangsúlyozta: esze ágában sincs e-könyvolvasót venni, mivel nem látja értelmét. "Szeretek éjszaka az ágyban olvasni és könyvet szeretek lapozni". Roth úgy vélte, Nemesis című regénye annyiban kapcsolható korábbi munkáihoz, hogy ez is egy kataklizmáról szól.

"Úgy tűnik, erről szól az élet, az esélyről. Öreg emberek írnak könyveket az összeomlásról, a halandósággal való bensőséges viszony pedig egy bizonyos irányba tereli a gondolatokat" - fogalmazott.

Az 1944-ben Newarkban játszódó történet egy kis közösségben kitört - akkor még halálos betegségnek számító - bárányhimlő járványról szól, ám a második világháború is megjelenik benne. Roth értelmezésében a regény az AIDS-től és egyéb betegségektől való félelem korában nagyon is mai témát dolgoz fel.

Bár az első kritikák a dicséret és a méltatás hangján szóltak, az írót ez nem foglalkoztatja.
"Könyvet írni annyi, mint problémákat megoldani. Nem az érdekli az embert, hogy hova helyezze magát, sem a díjak vagy a kritikák vagy más ilyesmi. Ez az utolsó, ami a fejében megfordul, a munka az, ami kitölti gondolatait" - magyarázta a kortárs amerikai irodalom egyik legkiemelkedőbb alkotójának tartott Roth.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását