2024. április 19. - Emma

Monitoring világítja át a romáknak kiutalt pénzeket

A kormány létrehozta a Társadalmi Felzárkózási és Cigányügyi Tárcaközi Bizottságot. Farkas Flórián, az állami szerv társelnöke a cigányok megsegítéséről nyilatkozott a Hírextrának.
2010. október 5. kedd 17:40 - Fontos Erzsébet
A tárcaközi bizottság előtt mely állami szerv foglalkozott a cigányság és a szegénység problémáival és felzárkóztatásával?

Gyurcsány okolható a romák lecsúszásáért?
A gazdasági fellendülés nélkül a cigányság felemelkedése sem képzelhető el – hangsúlyozta Balog Zoltán. A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerint az előző kormányok idején ellenőrizetlenül folytak el az állami támogatások a területre. Míg Gyurcsány Ferenc a rasszizmus elleni küzdelem leghangosabb élharcosa volt, az ő kormányai idején sokkal rosszabb helyzetbe kerültek a romák, mint korábban voltak.

www.magyarhirlap.hu
A bizottság elnöke Balog Zoltán államtitkár úr, a társadalmi felzárkózási, romaügyért is felelős államtitkára. Én társelnökként segítem a munkáját. A kormányzaton belül az államtitkárság foglalkozott ezzel a problémával. Ezért is szerencsés az, hogy ezt a bizottságot is az államtitkár úr vezeti.

Mennyire korszakalkotó, hogy a kormány Társadalmi Felzárkózási és Cigányügyi Tárcaközi Bizottságot hoz létre a cigányság és a mélyszegénységben élő személyek életkörülményeinek javítására?

Abban bízom, hogy összehangolt társadalmi és egyben felzárkóztatási, romaügyi kormányzati politika lesz. Reménykedem, hogy egyfajta monitoring feladatot is ellát ez a bizottság, és nemcsak ellenőrizzük a programokat, hanem figyelemmel kísérjük a pénzek felhasználását is: tényleg oda jutott-e, ahova kell és van-e eredménye a támogatásnak. Erre nem nagyon volt még példa.

A legmeghatározóbb minisztériumok felelős államtitkárai vesznek részt a bizottság munkájában. Bizakodom, hogy közösen teszünk a társadalmi felzárkózás illetve a hátrányos helyzetűek javításáért és a romaügyi programok megvalósítására vonatkozó költségvetési javaslatért. Mind időzítési, mind strukturális és szervezeti vonatkozásban hasznosnak és fontosnak tartom a bizottság megalakulását.

Az biztos, hogy nem mehet tovább az, amit eddig az előző kormányzat csinált. Emellett az sem lehet, hogy három-négy kiválasztott cigány személy a nem létező cigánypolitikát szolgálva felálljon és azokat a szervezeteket, akik valóban lefedik az országot és szakmailag, erkölcsileg, hiteles munkát végeznek, azokat kizárják a munkából. Ennek az ügynek az ellenőrzése, monitoring formájában elkerülhetetlen.

Ön szerint nem ellentmondás, hogy a kormány létrehozza a társadalmi felzárkózásra hivatott bizottságot, ennek ellenére a belügyminisztérium törvénytervezete szigorúan büntetné azokat, akik nem rendeltetésszerűen használják a közterületeket, így kitiltva a hajléktalanokat?

Egyáltalán nem tartom kétoldalúnak. Már csak azért sem, mert valamennyien felelősek vagyunk a tisztességes, békés, és nyugodt egymás mellett élésért. Ez vonatkozik hajléktalanokra, szegényekre, cigányokra, kvázi mindenkire. Ha valaki helytelenül jár el és törvényt sért, akkor az ellen fel kell lépni.

Miért volt szükségszerű a cigányság és a mélyszegénységben élők érdekében létrehozni egy tárcaközi bizottságot? Talán nagy nyomás nehezedett a kormányra a romagyilkosságok kapcsán?

Ennek ehhez egyáltalán nincs köze. A Magyarországon történt romagyilkosságok sorozata a kormányzat munkáját is minősíti. Magam is hallottam amikor a felelős miniszter bevallotta: ha előbb lépnek ez ügyben, akkor talán meg tudták volna előzni a romagyilkosságokat és nem következtek volna be a történtek. Máig titok mikor tudták volna leállítani a folyamatot, az első támadásnál, vagy az utolsónál. Felelősségre vonás nem történt.

Ha valamilyen szinten morálisan valakit számon lehet kérni, akkor az az előző kormány! Fontos a média szerepe abban, hogy ne vigyék ilyen kriminalizált területre ezt az ügyet, mert ez egy társadalmi felzárkózási és roma integrációs kérdés.

Milyen társadalmi következményei lennének annak, ha a cigányság és a mélyszegénységben élők sorát kormányzati szinten nem rendeznék?

Semmi nem történne. Először is kell egy szerkezeti struktúra, és valaki, aki szakmailag is felel érte és figyelemmel kíséri, ellenőrzi a munkát. Amikor már mindez megvan, akkor azt a rendszert kell kitalálni, felépíteni, amivel ellenőrizhetjük a pénzek felhasználását. Majd csak utána dönteni arról, hogy akkor mennyi pénzt fordítsunk rá. Örülök annak, hogy ezt a bizottságot a költségvetési vita előtt tudtuk létrehozni.

Súlyos társadalmi következménye lehet annak, ha a rászorulókon, a hátrányos helyzetben élőkön, cigányokon és nem cigányokon nem tudunk segíteni. Ebben a felelősségünk közös.

Ma volt a Társadalmi Felzárkózási és Cigányügyi Tárcaközi Bizottság első ülése. Vannak már kész tervek, melyek csak arra várnak, hogy a kormány elé terjesszék őket?

Ma volt egy alakuló ülés. A bizottság kész tervei rövid időn-körülbelül tíz napon- belül megszületnek. Államtitkár úr, a bizottság elnöke megjelölt már feladatokat ezekben a kérdésekben. Már várjuk a tárcához beérkező javaslatait és ezt összehangoljuk.

Olyan témákat érintő feladatokról van szó, mint például az oktatás, foglalkoztatás, egészségügy. Emellett még a sport területén is vannak elvárások. Igazából nincs olyan terület, ami a hátrányos helyzetűek és a cigányság helyzetét nem érintené.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

H.K.
2010. október 6. 09:38
Elég régóta élnek itt ahhoz, hogy a társadalom normál tagjai legyenek. Ezt nem tették meg. Ilyenekre nincs szükség továbbra. Az állam a magyaroktól veszi el azt amit odaad ezeknek a senkiknek.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását