2024. május 4. - Mónika, Flórián

A szocialisták ismét egyeztetettek

Pénteken ismét összeült a miniszterelnök és a szocialista párt több prominense, hogy egészségpolitikusokkal közösen megbeszélést folytassanak az egészségügyről. A mai megbeszélésen nem elsősorban a pénztártörvény volt napirenden. A törvény módosításáról e
2008. április 4. péntek 15:30 - Hírextra
Az MSZP változatlanul azt gondolja, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat valódi szolgáltatás-vásárlóvá kell tenni, hiszen jelenleg nem az. Ezenkívül a szocialisták fontosnak tartják az alap- és járóbeteg-ellátás finanszírozásának átalakítását, és nem tartják rossz elgondolásnak a liberális tárcavezető legutóbbi javaslatát, amely szerint egyfajta többletdíjazásban részesítenék a háziorvosokat, amennyiben szűrésre küldik pácienseiket.

Kökény Mihály megjegyezte: a frakción belül egyetértés van abban, hogy az elmúlt két évben az ágazatban hozott intézkedések jók voltak, és ezek nélkül ma már nem lenne fenntartható a rendszer.

Egy, esetleg a szocialisták által jelölt miniszternek olyan munícióval kell rendelkeznie, amellyel - vállalva a reform eddigi szakaszát - "nagyobb támogatásra számíthat a szakmai szervezetek körében", és egyfajta "sokszínű partnerség" jellemzi személyét - mondta kérdésre válaszolva Kökény Mihály.

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke úgy látja: ha a kormány kisebbségben marad, a konkrét javaslatokhoz lehet szerezni támogatókat a parlamentben.

Arról a vitáról, hogy a szocialisták vagy a liberálisok kezdeményezték-e anno a vizitdíj bevezetését, Kökény Mihály egy egészségügyi bizottsági jegyzőkönyvet idézett, amely akkor készült, amikor Molnár Lajos (SZDSZ) egészségügyi miniszter lett. A 2006. június 6-án készült jegyzőkönyv szerint Molnár Lajos képviselői kérdésre úgy fogalmazott: "a vizitdíjra hadd mondjak valamit. Most hivatkozhatnék arra, hogy ez része valaminek, de nem teszem. Rengeteg szakértői vizsgálat van (...), az orvostársadalom erősen afelé billen, hogy be kéne vezetni az illetéktelen forgalom csökkentésére (a vizitdíjat). Más szakértők is mondják. Hogy mekkora összeggel? Nem az összeg számít, mondják a szakértők és mondják az orvosok is ezeken a fórumokon, hanem önmagában a tény, hogy készpénzt kell fizetni, amit rendszerint egy fél doboz cigaretta ára körül szoktak megszabni. Nem éri el egy doboz árát. (...) Nincs erről döntés, nem kell beszélnem erről, vizsgálatok folynak."

Kökény Mihály hozzáfűzte: az alapkérdésben, hogy legyen-e vizitdíj Magyarországon, nem volt vita a két párt között. A politikus felidézte: az SZDSZ vizitdíjat akart, kórházi napidíjat nem akart.

A Népszabadság pénteki számában idézi Kuncze Gábort, az SZDSZ korábbi elnökét, aki egy szegedi politikai fórumon azt mondta: nem lehet azt mondani, hogy az SZDSZ erőltette rá az akaratát a népszavazáson szereplő kérdésekben a szocialistákra. "Megnéztem azoknak a kormányüléseknek a jegyzőkönyveit - mondta Kuncze -, amelyeken 2006-ban jelen voltam" - idézi az újság Kunczét. A kórházai napidíjat például a szocialisták terjesztették elő, név szerint Katona Béla, Kökény Mihály, Schvarcz Tibor és Draskovics Tibor, az eredeti elképzelésük 800 forint/nap volt. Molnár Lajos és Horn Gábor akkor élénken tiltakozott ez ellen, a szocialisták azonban vehemensen ragaszkodtak hozzá - olvasható a lapban.

Kökény Mihály mindezzel összefüggésben annyit mondott: "nem tartom túlságosan jóízűnek ezeket az emlékezéseket és memóriafrissítéseket". Hozzátette: a kórházi napidíj és a vizitdíj bevezetését közösen vállalták. A kormányprogramban is szerepel a lakossági önrész bevezetése, ugyan nem nevesítve, "de a szándékkal közösen foglalkoztunk, és ezt felelősséggel állítom".

A pénteki pártkonzultáción jelen volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök, Lendvai Ildikó MSZP-frakcióvezető, Kiss Péter kancelláriaminiszter, Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára, Tukacs István, az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának tagja, Kökény Mihály és Schvarcz Tibor, a parlament szakbizottságának elnöke és alelnöke és több szocialista politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását