2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az Utórengést nevezik az Oscar-díjra

A Tangsan Taticsen (Tangshan Dadizhen), angol címén az Aftershock (Utórengés) indul kínai nevezésként idén a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért folyó versenyben.
2010. október 1. péntek 07:24 - HírExtra
Az alkotás minden idők legjövedelmezőbb hazai gyártású filmje volt a kínai jegypénztáraknál. A film a 20. század leghalálosabb földrengésének történetét, az 1976-os tangsani katasztrófát dolgozza fel.

Az Utórengés Feng Csiao-kang (Feng Xiaogang) munkája, a rendező azonban úgy véli, filmje nem a hollywoodi stílust képviseli, és a "kínai közönségnek készült".

Az Oscar-díjra nevezett alkotás a rendező tizenkettedik filmje, az elsőt 1994-ben forgatta. Az Utórengés egy lányát elvesztő anya története, amely szülő és gyermekének 30 évvel későbbi egymásra találását mutatja be.

A Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű 1976-os földrengésben 240 ezren vesztették életüket. A katasztrófát napokon át titkolták, az áldozatok száma egyre nőtt, mentőcsapatok azonban nem érkeztek.

A film óriási siker lett Kínában, a bemutató után 18 nappal már kínai gyártású filmek esetében rekordot jelentő, 79,4 millió dollárnak megfelelő bevétel gyűlt össze a pénztáraknál. Az abszolút csúcsot továbbra is James Cameron Avatar című kasszasikere tartja.

Amerika legnevesebb filmes seregszemléjére, az Oscar-díjra minden ország nevezhet évente egy-egy játékfilmet, ezek közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végén azt az öt jelöltet, amely a legjobb idegen nyelvű filmnek járó szobrocskáért kelhet versenyre. Az Oscar-jelöltek listáját 2011. január 25-én hozzák nyilvánosságra, a díjátadó gála február 27-én lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását