2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A láthatatlan háború újabb fejezete

Eljött az idő, amikor a professzionális hadseregek is egy civil vállalat védelmére szorulnak az online támadások kivédésének terén. Brazília és a Panda Security együttműködése valószínűleg csak a kezdet, de mit hozhat a jövő?
2010. október 1. péntek 07:18 - Győry S. József
A brazil honvédelem hosszú távú kiberháborúra rendezkedett be: a spanyolországi székhelyű Panda Security-vel kötött megállapodás alapján a vírusirtó cég szakértői képezik majd ki a Cyber-Warfare Communication Center (CCOMGEX) specialistáit, akik feladata az interneten keresztül érkező támadások visszaverése.

Sándor Zsolttal, a Panda Security magyarországi ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.


A hétköznapi felhasználók számára talán futurisztikusnak tűnhet az a kijelentés, hogy országok hadban állnak online terroristákkal. Mióta zajlik a láthatatlan háború?

Védelem, minden eszközzel
– A hadseregnek mintegy 60 ezer PC-je van szerte az országban – mondta Antonino dos Santos Guerra Neto dandártábornok az együttműködést bejelentő sajtótájékoztatón São Pauloban, 2010. szeptember 22-én. – Napi átlag 100 támadást kell visszavernünk; muszáj megvédenünk magunkat, minden eszközzel.
Maga a háború már régóta tart. Az viszont egy új jelenség, hogy szakértők segítenek kormányokat, hadseregeket, mert létezik kiberbűnözés elleni hadosztályuk. Évekkel ezelőtt még az volt a célja a kiberbűnözőknek, hogy romboljanak: abban versengtek, ki tud a fertőzési lista elejére állni, ki tud minél több gépet megfertőzni. Manapság a bűnözőknek az a céljuk, hogy valamilyen gazdasági előnyük származzon a támadásból.

Kikből lettek kiberbűnözők?

Nem tudom megmondani. Lehet, hogy olyan számítástechnikusok akik negatív gondolkodásúak, ám az is lehetséges, hogy az egyébként is létező szervezett bűnözés beszippantotta magába a szakembereket. Ettől függetlenül nagyon jól figyelemmel lehet követni, hogy éppen hol alakulnak ki új vírusok, a világban merrefelé fertőződik meg a legtöbb gép. Kiderült, hogy emberek napi nyolc órában azzal foglalkoznak, hogy vírusokat írnak.

Nagyon jól tehetik mindezt, ha a katonaság is segítségre szorul.


Pár éve az Egyesült Államokban megszűnt az áramszolgáltatás. Úgy tudjuk, hogy valamilyen egyszerű technikai malőrről volt szó, semmi köze sem volt a számítástechnikához. A mai világban a számítástechnika segítségével bármi felett könnyen át lehet venni az irányítást.

Különböző gondolkodású emberek élnek a világban, a tettüket motiválhatja a vallási fanatizmus vagy a gazdasági előnyök megszerzése. Jelen pillanatban csak azt a tényt tudjuk közölni, hogy van a világon egy olyan katonai szervezet, aki felkért egy professzionális gazdasági szervezetet arra, hogy segítse a védekezésben.

Miért pont az önök cégét kérte fel a brazil hadsereg a védelem megerősítésére?


A Panda egy spanyol cég, így a nyelvi közösség miatt nem olyan távoli egymástól a két ország. Én semmilyen egyéb okról nem tudok.

Hogyan tervezik megvédeni Brazíliát a kiberbűnözőktől?

Minden online támadás ami a világon történik, eljut a Panda szervereihez. Egy ilyen speciális esetben annyit tudunk tenni, hogy külön figyeljük azokat a webhelyeket, amire a brazil kormány felhatalmazást ad. A víruslaborunkban figyelünk minden támadást. Ha érkezik egy információ melyből kiderül, hogy támadnak egy „Patyomkin” nevű, nem létező bankot, nem foglalkozunk a dologgal: persze ha a kormány eljuttatta hozzánk azt az információt, hogy a „Patyomkin” egy szigorúan titkos kódnév, kiemelten tudjuk kezelni a helyzetet.

Információt tudunk adni arról, hogy milyen jellegű támadás volt, mit akartak és mit célozhattak meg a rendszeren a támadók. Természetesen a kivédésben is tudunk segítséget nyújtani.

A Panda Security mekkora összegért bólintott rá a feladat elvállalására?


Jelen esetben közel negyvenezer számítógépet tartalmazó hálózat védelméről van szó. A megállapodás összege egy olyan gazdasági titok, amiről nincsenek információim, becslésekbe sem kívánok bocsátkozni.

Elvállalnák más országok védelmét is?

Azt gondolom, hogy lesz erre példa. Évek óta bankoknak is hasonló jellegű szolgáltatást nyújtunk, ez eddig nem igen volt publikus. Hadseregnek ugyan még nem nyújtottunk semmilyen szolgáltatást - ez az első alkalom -, de ez is egy megoldandó feladat, kiváló referencia lesz a számunkra a későbbiekre nézve.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását