2024. április 19. - Emma

Megkezdődött a Bartók Béla-kórusverseny

Felvonulással, hangversennyel és kiállítás-megnyitóval kezdődött meg csütörtök délután Debrecenben a Bartók Béla XXIV. Nemzetközi Kórusverseny négynapos rendezvénysorozata; a kétévente megrendezett eseményen idén négy magyar kórus - köztük két debreceni - is megméreti magát.
2010. július 29. csütörtök 20:18 - HírExtra
Az idei kórusverseny első napján különleges kiállítás nyílt olyan képzőművészek alkotásaiból, akik Bartók Béla munkássága előtt kívántak tisztelegni. A tárlat 33 művész 38 kompozícióját vonultatja fel, köztük a Hommage á Bartók című 32 lapos grafikai anyagot, amelyet egy magángyűjtőtől kölcsönöztek. Ezen kívül Kornis Dezső öt munkája, valamint a debreceni Félegyházy László Bartók-portréja szerepel a kiállításon.

A verseny kísérőrendezvényeként a Kölcsey Központban látható tárlat csütörtök délutáni megnyitóján Somogyi Béla, a város alpolgármestere és a kórusverseny igazgatója megjegyezte: "a kiállítás ötlete már korábban megszületett, ám ideálisabb időpontot a Bartók Béla-kórusversenynél keresve sem találhattunk volna".

A programsorozat a világ tizennégy országából érkezett huszonegy kórus csaknem ezer tagjának látványos felvonulásával folytatódott Debrecen belvárosában, a Baltazár téren. A színes forgatagban a legkülönbözőbb nyelveken megszólaló versenyzők között vannak, akik saját néphagyományaik szerint öltözve jelentek meg az esti koncertnek helyet adó színpad közelében.

A nyitó díszhangversenyen este Megyeri Krisztina, Kákonyi Árpád és Gárdonyi Zoltán művei mellett Gyöngyösi Levente Missa Vanitas Vanitatum című alkotásának ősbemutatója szórakoztatja a közönséget.

A világ tíz legjobb kórusversenye között számon tartott rendezvény pénteken és szombaton a négy kategóriában zajló megmérettetéssel folytatódik a Kölcsey Központban, majd este a különböző országok kórusainak folklórbemutatójával zárul a Baltazár téren. A programsorozat vasárnap a díjkiosztó ünnepséggel és a záróhangversennyel ér véget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását