2024. április 20. - Tivadar

Hat ok, ami miatt a Jobbik zuhanórepülésbe kezd

Lehet jobb a Jobbik! - ez a fő gondolata Vona Gábor pártelnök kampánybéli kommunikációjának. Jól hangzik, csak nem feltétlenül igaz. Sőt. íme hat ok, ami miatt zuhanórepülésbe kezd majd a Jobbik az október harmadikai választás után.
2010. szeptember 20. hétfő 12:54 - Gedei Szilárd
1. Ez a Jobbik már nem az a Jobbik. Több annál, de kevesebb is. Vona Gábor ugyan egyfolytában azon van, hogy pártja különlegességére hívja fel a figyelmet, ez azonban akkor már erőltetetté válik, ha ezt neki kell megtennie. Tény, a Jobbikot sokan sokféleképpen értékelik. Sok szimpatizánsuk például sokkal erőteljesebb, markánsabb, extrémebb parlamenti jelenlétet várt tőlük. Nem lehet azonban mindig balhézni, a Jobbik - egyébként helyesen - az érdemi munkára is fordít legalább annyi energiát, mint a meghökkentésre.

Csakhogy. Ne legyenek illúzióink, a Jobbik vékonyka krémje ugyan bent ül a Parlamentben, a párt testét adó aktivisták azonban akkor is utcai aktivisták maradnak. Őket Vona Gábor adott esetben egy mondattal az utcára vezényelheti. Hogy mikor kerül erre sor? Abban a pillanatban, amikor a Fidesz okot ad rá. Addig viszont jön az unalmas munka?

A Jobbik nem íróasztalpárt, hanem akciópárt. A hosszú, unalmas, eseménytelen ellenzéki tobzódás nem a Jobbik igazi arca. Amikor majd rájönnek, hogy a hosszú távon kétségkívül eredményes országgyűlési építkezés nem annyira látványos, mint egy spontán utcai tüntetés szervezése, visszatérnek oda, ahonnan indultak.

2. Staudt Gábor. Ő a radikális jobboldal első számú jelöltje az októberi választáson. Elég nagy baj a Jobbiknak. Jelenleg ugyanis sokak szerint alkalmatlan a főpolgármesteri posztra. Lehet is benne valami.

Félreértés ne essék, Staudt Gábor nem elképesztően nagyon hülye, csak aránylag alkalmatlan egy olyan káoszváros vezetésére, mint amilyen Budapest. Munkára kényszerítené a magyar börtönök lakóit. Rendben van. Kényszermunkatelepre záratná a szocialistákat. Ez már rázósabb. Na de mit tenne, ha a nyakába szakadna egy olyan vállalat rendbetétele, mint a BKV?

Ha Staudt Gábor valaha is több lesz a Jobbikban egyszerű mezei képviselőnél és főpolgármester-jelöltnél, akkor már nem ugyanabban az erős Jobbikban lesz az. De még ehhez is sok, nagyon sok alkoholt kellene inni, hogy elképzeljük Staudtot, mint a magyar politikai élet egyik jövőbeli meghatározó arcát...

3. A párt jelentéktelen.
Mármint az ország egyes területein. Nagy kérdés, hogy akkor most országosan erős párt a Jobbik, és csak néhány terület van, ahol még nem annyira erős, vagy régiós párt a Jobbik néhány kifejezetten erős területtel? Meddig tud még erősödni Kelet-Magyarországon, ahol - most már mondhatjuk hogy - hagyományosan erős bázissal rendelkezik?

A kérdésekre az októberi választás megadhatja az első válaszokat, annyi azonban most is látszik, hogy hiába beszélnek  cigánybűnözésről ott, ahol még csak cigányokat sem látnak közelről az emberek. Nekik más, országos szintű, lehetőleg gazdaságpolitikai problémákat kell felvetniük.

Az persze odáig rendben van, hogy a párt a gyengébb régiókban is el tud érni olyan eredményt, amit az elmúlt évek középpártból lett kispártjai, az SZDSZ és az MDF nem tudott - a tíz százalék körüli szám rendben is lehet. Csakhogy ez pont arra elég, hogy semmire.

4. Értelmiség. Vagyis a hiánya. Staudtról már szóltam, hagyjuk is. Csakhogy a Jobbiknak - még ha épp az ellenkezőjét hangoztatja is - nincs akkora értelmiségi bázisa, amekkorát szeretnének.

Ugyanis Jobbik rövid idő alatt, saját magának termelte ki a mindennapi politikában használható emberanyagát. Ez a kitermelődés természetesen még nem állt meg. Viszont ha már eddig nem sikerült igazán, akkor ezután sem biztos, hogy fog...

Ehhez kapcsolódik a következő pont is.

5. A hátország hiánya. Igen, valóban. A Jobbiknak egész egyszerűen nincs meg a megfelelő utánpótlása. Ebből következik, hogy nincsenek szakértő politikusaik. Ugyan sok politológus, vagy más egyetemi végzettségű arc is van közöttük, de azt már most láthatjuk, hogy a Jobbiknak egész egyszerűen nincsenek használható szakpolitikusai. Ráadásul az, hogy ezeket kitermeljék, hosszú idő kérdése. Mert az addig oké, hogy ha egy újságíró a cigánybűnözéssel kapcsolatban akar reagáltatni egy jobbikos politikust, felhívhatja lényegében bármelyiküket. De ha adó, vagy oktatáspolitikai kérdéssel fordulna a párthoz, néha fogalma sincs, hogy kinél érdemes kopogtatni. A baj az, hogy sokszor a pártnál sem tudják...

Ráadásul.

Egy-két használható arcon kívül lényegében nincsenek olyanok, akiket széles körben is a Jobbikhoz lehetne kötni. Nincsenek színes arcaik. Akik meg vannak, néhány év alatt unalmassá váltak. A média számára pedig sokszor vállalhatatlanná. A szegényes felhozatalt pedig csak nagyítja a párt belső szabályzata, minek értelmében a párt tagjainak tilos az álláshalmozás - egy jobikos plitikus egyszerre csak egy pozícióban dolgozhat. Ördögi kör - így ugyanis igazán ismertté még saját szimpatizánsaik számára sem válhatnak a kezdő jobbikos politikusok.

5. Túlzott optimizmus. Egyszerű lélektani hadviselést alkalmaz Vona. Lehúzza pártja igazi ellenfeleit. LMP? Súlytalanok. Fogalmatlanok. Világtalanok. MSZP? Nekik végük. Nem most, hanem végleg, talán Vona Gábor mézédes álmaiban Gyurcsány Ferenc is megjelenik, aki hosszú időre kettészakítja a baloldalt egy merész, ám nem feltétlenül elképzelhetetlen választás utáni lépéssel.

6. Csalódás.
Nem most még, de ami késik... Mikor derül ki az első komoly jobbikos mutyi? Hogyan fogják önmagukat és embereiket megvédeni a párt vezetői? Milyen módon fogják kommunikálni a hibáikat és mihez kezdenek az előre prognosztizálható bizalomvesztéssel?

Ezek persze olyan kérdések, amikre talán még Vonáék sem tudják a választ. Majd kitalálják, amikor elkezdődik a zuhanórepülés...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

lehet más a kannás bor
2010. szeptember 27. 15:44
Lejárató cikk? Ha nem vigyáz a Jobbik, akkor saját magát járatja le. Csak idő kérdése.
H.K.
2010. szeptember 20. 19:37
Ez cikk is csak lejárató cikk. Az LMP-ről miért nincs ilyen? Hja mert az haver.
Ne feledjük: A Fidesz is így kezdte. alig emberekkel aktívan. Aztán megvásárolták őket és nem lett belőlük más mint egy mszp narancs színben. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Jobbik is így végzi, de van rá esély. Mindenesetre most amiért a támogatóik velük vannak még az az a tény, hogy tartják magukat ahhoz amit a kampányidőszakban ígértek. Tudták, hogy 2/3-os lesz a parlamentben a fidesz de továbbra a megmaradó eszközeikkel eszik azt amiért ott ülnek.
Az mszp azér erős párt mert 60 éve hatalmon van. Az embereket máshogy hívják de a belső rend(szer) az annyira kemény volt, hogy ennyire nehéz volt őket térdre kényszeríteni.
Ne várjuk el egy újszülöttől, hogy mindenben 100%-ot nyújtson. Viszont 4 év múlva ha még lesz Magyarország amit a fidesz nem árul el, akkor már a Jobbik is olyan lesz akire nemigazán lesz panasz. Persze ehhez az kell, hogy ne tudják őket megvenni, mint a jelenlegi "eliet". Azt hiszem ez a kulcsa a valódi kormányzásnak. Ha tiszta és saját érdekeinek érvényesítési joga megmarad.
megmondom
2010. szeptember 20. 17:23
erős képzelete van ennek az újságírónak. ezeket megálmodjátok ott a hírextránál, vagy hogy van ez? érdekes mindenesetre. lehet hogy van benne valami
lehet más a kannás bor
2010. szeptember 20. 16:17
"Értelmiség. Vagyis a hiánya."
Az első hozzászóló értelmi színvonala nagyjából alá is támasztja ezt az állítást...
alkeszkirály
2010. szeptember 20. 16:14
Merész megállapítások. Túlságosan is. Bár Staudtnak tényleg nincs több esze egy harmadikos kollégista diáklánynál. Vona azonban okos ember. Össze tudja majd fogni a pártot, ha szét óhajtana csúszni. De nem fog. Jó most nekik együtt.
Vonáék feleőssége, hogy milyen - ahogy a cikk fogalmaz - utánpótlást fog odavinni a tűz közelébe. Az is igaz, hogy egyelőre még nem akkora az a tűz, hogy sokkal többen üljék körül, mint amennyien most ülik a Jobbiktól.
gizimama
2010. szeptember 20. 16:01
Sokszor olvasom a HírExtrát és éppen azt szeretem benne, hogy nem lehert "rendeléses" cikket látni benne. Legalábbis politikait. Szemben az összes nagy vagy kis portállal. Szerintem ez csak az újságíró véleménye. Én maradok nálatok HírExtrások.
fradilaci
2010. szeptember 20. 15:27
Ez a cikk egy gusztustalan undorító hazugság!Kinek a megrendelésére lett megirva ez a szar?A többi pártról érdekes soha nem irnak ilyen elemzés szerű kotványt!Csalódtam bennetek hírextra!Csak a Jobbik!!!!!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását