2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Tarlós: jogi segítség kell a szurkolói barbarizmus ellen

Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje szerint a magyar labdarúgásban tapasztalt szurkolói vandalizmust a klubok önerőből nem tudják felszámolni, ehhez szigorúbb törvényekre és példastatuálásra van szükség.
2010. szeptember 17. péntek 16:42 - HírExtra
A politikus mindezt a budapesti, élvonalbeli futballegyesületek vezetőivel történt pénteki találkozóján mondta el, ahol jelen voltak az Újpest FC, a Ferencváros, a Vasas, az MTK és a Budapest Honvéd vezetői.

A megbeszélésen szó esett az öt klub jelenlegi helyzetéről, illetve arról, hogy a fővárosi csapatok miként tudnának meghatározóbb szerepet betölteni az élvonalbeli bajnokságban.

A főpolgármester-jelölt előbb meghallgatta az egyesületek képviselőinek beszámolóját, majd párbeszédet folytatott velük a szurkolói rendbontásokkal, a nézőszám növelésével, valamint az infrastruktúrális fejlesztésekkel kapcsolatban.

Markovits László, a Vasas ügyvezető elnöke hangsúlyozta, a legfontosabb lépés a klubok biztos anyagi hátterének megteremtése lenne, amely az angyalföldi klub esetében évente közel félmilliárd forintot jelentene.

"Mind az öt egyesület valószínűleg nem tud egyszerre megfelelő támogatásban részesülni, így nem tudunk javítani az összes stadion állapotán, ezért úgy gondolom, érdemes lenne megfontolni a létesítmények közös használatát, mert egy-két arénát biztosan fel lehetne újítani úgy, hogy azok teljes mértékben kiszolgálják a közönséget."

Kovács Zoltán, az Újpest FC szakmai igazgatója elmondta, ha minden összecsapáson annyi néző lenne, mint a múlt szombati, Ferencváros elleni rangadón (10 ezer fő), akkor a lila-fehér egyesület éves költségvetésének a fele már a jegyárakból összejönne.

"Természetesen a belépők ára is problémát jelent, mert nemzetközi viszonylatban olcsóak, ugyanakkor sok magyar számára drágák, ráadásul országos szurkolótáborral rendelkezünk, s ha egy vidéki család el szeretne jönni egy bajnoki összecsapásra, az bizony sokaknak megterheli a pénztárcáját" - fogalmazott az Újpest korábbi válogatott csatára.

Domonyai László, az MTK klubigazgatója mindehhez hozzátette, a stadionok állapota is befolyásolja a nézőszámot, s az infrastrukturális hiányosságok azt eredményezik, hogy a jegyek eladhatatlanná válnak, mert a jelenlegi körülmények között kevesen néznek meg élőben egy mérkőzést.

"Nálunk 1000 és 1500 között van az átlagos nézőszám, Újpesten átlagban 4000 ember látogat el egy-egy találkozóra - mondta a sportvezető. - Ez a különbség szerintem elenyésző, de ha ezer helyett 40 ezren lennének rendszeresen valamelyik csapat összecsapásain, akkor mondhatnánk azt, hogy ott sok a drukker, máshol pedig kevés."

Kovács Miklós, a Ferencvárosi TC ügyvezető elnöke beszámolójában úgy fogalmazott, az FTC az utóbbi években kialakult helyzet miatt elszigetelődött a többi együttestől, s a zöld-fehér klub eltérő bánásmódban részesül, amit az angol tulajdonos is észrevett. Az Újpesttől elszenvedett 6-0-s vereség után benyújtott óvással kapcsolatban elmondta, nem az íróasztal mellett szeretnének eldönteni mérkőzéseket, de a szabálykönyvben foglaltak szerint az összecsapás többszöri megszakítása miatt a játékvezetőnek le kellett volna fújnia a találkozót.

"A vandalizmust és a hulliganizmust rövid időn belül szeretnénk megszüntetni, közös erővel akarunk fellépni a rendzavarók ellen, akiket ki kell közösítenünk a Ferencváros szimpatizánsai közül" - tette hozzá Kovács.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását