2024. április 29. - Péter

Ne enyhítsék a kamionstopot

A SZDSZ továbbra is elfogadhatatlannak tartja azt a kormányrendeletet, amelynek értelmében szeptember elsejétől jelentősen enyhülnek a kamionstop, azaz a nehézgépjárművek hétvégi közlekedésének korlátozásáról szóló szabályai. Erről Velkey Gábor, az SZDSZ
2008. szeptember 1. hétfő 15:36 - Hírextra
A kamionstop szabályai szeptember elsejétől változtak. A rendelet július 29-én jelent meg a Magyar Közlönyben, a kihirdetést követő 5. napon lépett hatályba, a korlátozás időszakára vonatkozó szabályok azonban csak szeptember 1-jétől hatályosak.

A rendelet módosítása a nyári időszakra (július 1.- augusztus 31.) vonatkozóan két lényeges elemet tartalmaz: a szabályozás kezdete június 15-ről július 1-jére tolódik ki, és hétvégén belül a korlátozás a szombat reggel helyett délután 15 órakor kezdődik. A korlátozás az eddig megszokottak szerint vasárnap 22 óráig tart.

A kormány szerint módosításnak köszönhetően a balesetek szempontjából legveszélyesebb pénteki és hétfő reggeli időszak tehergépjármű-forgalma jobban eloszlik.

A liberálisok szerint azonban a szeptember elsejétől életbe lépő intézkedések nemcsak környezetvédelmi szempontból aggályosak, de növelik a közúti balesetek kockázatát is.
Velkey Gábor az MTI-vel közölte: az SZDSZ több társadalmi szervezettel és civil csoporttal egyetértésben elítéli, hogy a csúcsforgalmi időszak összességében heti egy teljes nappal meghosszabbodik, így jelentősen növekszik a szennyezőanyag-kibocsátás, ami erős hatással van a lakosság egészségügyi állapotára és a környezetünk tisztaságára is.

Az SZDSZ szerint a kamionstop enyhítése sérti a közlekedés biztonságának követelményét is. Úgy látják ugyanis, hogy a hétvégi időszakban jelentősen megnő a forgalom a közutakon, ezt a forgalmat pedig a kamionok jelenléte tovább fokozza, így a közlekedés balesetveszélyessé válik.
A közlemény szerint a liberálisok érthetetlennek tartják, hogy miközben a kormány közegészségügyi, környezetvédelmi, és közlekedésbiztonsági szempontok miatt anyagilag támogatja a kamionok vasúti szállítását, a kamionstop enyhítésével éppen azt éri el, hogy csökken a vasúti szállítási iránti kereslet.

"A kamionstop enyhítése bizonyíték arra, hogy a kisebbségi kormány egyes lobbicsoportok érdekeit fontosabbnak tartja a közérdeknél" - írt Velkey Gábor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását