2024. április 23. - Béla

Újjáépítési támogatást kap Edelény

A Borsod megyei Edelény árvízzel leginkább érintett utcáiban segít a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, ahol hetvenhét család több mint 61 millió forint értékben részesül újjáépítési és ingóságpótló támogatásban.
2010. szeptember 14. kedd 18:56 - HírExtra
Az edelényi Ifjúsági Házként ismert - cölöpökön álló - épület egyik termében vehették át kedden a támogatásról szóló dokumentumokat az árvíz által érintett lakosok. Az érdekessége a helyszínnek, hogy ez is vízben állt a májusi, júniusi rekordárvíz idején, amelyet a közeli Bódva magas vízállása okozott.

Az eseményen jelen voltak a segélyszervezet munkatársai is, akik részletesen ismertették a támogatás felhasználásának lehetőségeit a helyiekkel.

Az ökumenikus segélyszervezet az újjáépítéshez és ingóságpótlásokhoz felhasználható utalványokat csaknem 80 edelényi árvízkárosult számára adta át, valamint tájékoztatta a lakókat a megrongálódott házak felújításának üteméről is.

Az edelényi segítségnyújtás a Magyar Televízió és a Nemzeti Összefogás Alapítvány adománygyűjtése keretében összegyűjtött támogatásból valósulhat meg 61 millió forint értékben - közölte a segélyszervezet az MTI-vel, hozzátéve, hogy több héten át tartó felmérések alapján, valamint egyeztetve az önkormányzattal és más karitatív szervezettel a település két leginkább károsult utcájában - a Bódva és az Újtemplom - 77 ház felújításához járulnak hozzá.

A segélyszervezet adatai alapján a legtöbb családnak a háztartási eszközei, bútorai mentek tönkre az árvíz során. Mivel az állami támogatás erre nem terjed ki, ezért az ökumenikus segélyszervezet 59 család számára a károsodás mértékétől függően egyenként 50-, 100-, 200-, illetve 400 ezer forint értékű utalványt biztosít.

A megrongálódott házak felújításában pedig 18 edelényi családnak nyújt támogatást a szervezet, akiknek az otthonában nagymértékű kár keletkezett. Készpénzt az érintettek nem kapnak, az egyeztetések és a kárfelmérések alapján állapítják meg, hogy építőanyag-támogatásban részesítik a károsultakat, műszaki szakembereket biztosítanak, vagy a teljes kivitelezési munkát átvállalják - ismertette a segélyszervezet a részleteket.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet összességében több mint fél milliárd forint értékben nyújt segítséget az árvízkárosult településeken, számos magánszemély, cég, gyülekezet, minisztérium, önkormányzat, iskola és művész támogatásával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását