2024. április 19. - Emma

Az életünkbe kerülhet az értrend-kiegészítők fogyasztása?

Már régóta tudomásuk van az egészségügyi hatóságoknak arról, hogy számos étrend-kiegészítő illegálisan előállított gyógyszerhatóanyagot tartalmaz, mégsem tettek olyan intézkedést, amely megakadályozta volna, hogy ezeket a termékeket továbbra is a fogyasztókat megtévesztve, akár életüket is veszélyeztetve árusítsák - írta a Magyar Nemzet.
2010. szeptember 14. kedd 09:07 - HírExtra
A lap, amely hétfőn elsőként számolt be a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán készült vizsgálatról, kedden azt írta: az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) 2008 januárja és 2010 júniusa között 113 hamisítás vagy illegális forgalmazás gyanújával lefoglalt, illetve beküldött mintáról adott ki analitikai szakvéleményt.

Ezen a területen nincs piacellenőrzési jogköre az OGYI-nak, a vizsgálatokat más hatóság által folytatott eljáráson belül végezték, s az eredményről minden esetben tájékoztatták a „megrendelőt”.

A megvizsgált 113 minta között háromféle regisztrált étrend-kiegészítő, a többi illegálisan forgalmazott, ismeretlen eredetű készítmény volt. Az OGYI laboratóriumában bevizsgált étrend-kiegészítőkben potencianövelő gyógyszerhatóanyagot találtak, ugyanazt, amit a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán vizsgált termékekben.

A Magyar Nemzet azt írta, hogy az OGYI közlése szerint nincs szankcionálási jogkörük. Ugyanezt közölte az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgatója, Martos Éva is, aki elmondta: nem tudtak az OGYI vizsgálati eredményeiről.

A lap szerint az ÁNTSZ annyit tett, hogy zároltatta a szóban forgó készítményeket, vagyis azokban a boltokban, ahova az ellenőrök eljutottak, megkérték az eladókat, hogy amíg a hivatalos vizsgálat nem igazolják a gyanút, ne árusítsák a szereket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását