2024. május 10. - Ármin, Pálma

Holnap startol a Balaton Sound

Csütörtökön Zamárdiban megkezdődik az év egyik legnagyobb hazai könnyűzenei fesztiválja, a Balaton Sound.
2009. július 8. szerda 10:06 - HírExtra
A rendezvényre hetekkel ezelőtt elfogytak a bérletek és már napijegyet sem lehet vásárolni a fesztivál minden napjára. A Balaton Soundot először 2007-ben rendezték meg, az akkor három napos eseményen 32 ezren vettek részt. Tavaly már 88 ezer látogatót vonzottak a programok, idén pedig - az előzetes jegyeladások alapján - várhatóan ez a látogatószám is megdől. Tavaly a teltház bejelentése után internetes aukciókon 50 ezer forintért is kínálták az akkor 7000 forintos napijegyeket.

Az idei fesztivál "újítása" az elmúlt két évhez képest, hogy már a csütörtöki nyitónapon is teljes gőzzel üzemel a buli, azaz a nagyszínpadon és az arénában is nemzetközi sztárok fellépésének lehetnek szem- és fültanúi a rajongók.

A rendezvényt a brit Dub Pistols nyitja meg, majd este az első nagy durranásként az Underworld ad koncertet a nagyszínpadon. A brit duó a Born Slippy című dallal vált ismertté, amely a ,90-es évek egyik kultuszfilmjének, a Danny Boyle rendezte Trainspottingnak volt az egyik betétdala. Persze a brit duó ennél jóval többet rakott le az elektronikus zene képzeletbeli asztalára, ebből a fesztiválra látogatók is ízelítőt kaphatnak.

Az éjszakai programban a techno és a house stílus egyik legnagyobb legendája, a szintén brit Carl Cox pörgeti a lemezeket. A 46 éves dj szinte egyidős a szcénával, folyamatosan a világ leglátogatottabb klubjaiban, legnagyobb fesztiváljain zenél. Cox elmondhatja magáról, hogy ő volt az első dj, akit hivatalosan is kikiáltottak a világ legjobbjának: a brit DJ Magazine 1997-es listáján ugyanis ő végzett az első helyen, a rangsort akkor állították fel először.

Pénteken a nagyszínpadot a német Kraftwerk veszi birtokába, a csapat a zene mellett fontos szerepet szán a látványnak is. Éjjel az arénában a magyar közönség egyik legnagyobb kedvence, a francia David Guetta cserélgeti majd a korongokat, akinek olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a World is Mine vagy a Love is Gone.

Szombat este szintén egy igazi klasszikust hallhatnak a fesztiválra érkezők, hiszen az 1989-ben alakult Orbital lép fel a nagyszínpadon. Nagy-Britannia első számú popkult-magazinja, a Q az Orbital 1994-es Glastonbury-i fellépését minden idők ötven legjobb koncertje közé sorolta, s 2002-ben már azon 50 zenekar között említette őket, amelyiket mindenkinek látnia kell a halála előtt.

A vasárnap lép fel a norvég elektro-pop zenekar, a Röyksopp is. A zenekar 2002-ben szinte az összes európai ország zenei díjátadóján elnyerte a legjobb elektro produkciónak járó díjat. Négy év szünet után idén a zenekar rögtön két albummal készül újra rabul ejteni a világot, ebből az egyik, a Junior című már megjelent, a másik pedig az év második felében kerül a boltokba.

Talán az egész fesztivál legnagyobb sztárja az elektronikus zene úttörőjeként számon tartott Moby lesz, aki diszkóalapokra helyezte a gitárokat, a punkból eredő ritmusokat és egyesítette a pop, a dance és a filmzene jellegzetes stílusjegyeit. Az arénában egy rég várt fellépéssel zárul a fesztivál: a minimál stílus egyik legnagyobb alakja, a kanadai Richie Hawtin tavalyi fellépése sokak bánatára meghiúsult, most azonban várhatóan semmi sem jön közbe, így ő szórakoztatja majd a stílus kedvelőit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását