2024. május 2. - Zsigmond

Forrásfoglalást találtak Szerkszárdon

Eddig nem ismert forrásfoglalást talált Szekszárdon a csurgóként ismert forrás felújításánál a kivitelező cég - az alagút a múlt század elején épülhetett.
2010. augusztus 12. csütörtök 18:20 - HírExtra
Az ipszilon-alakú, mintegy két méter magas járatra a Kálvária-hegy oldalából fakadó forrás elé készülő támfal építésénél bukkantak.

Korcsmár István, az Alisca Bau Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a fordított tojás keresztmetszetű alagút fő ága 25, a két rövidebb hat méter hosszú; körülbelül egy évszázada építették a háttöltésből átszűrődő forrásvíz összegyűjtésére.

A szakember hozzátette: mindenki számára meglepő volt a fel nem tárt forrásfoglalás, már csak azért is, mert a Dunántúlon kevésbé ismert a víznyerésnek ez a módja. Erdélyben annál gyakoribb, hogy nem mélyfuratú kutakból nyerik a vizet, hanem a hegyoldalból fakadó források vizét gyűjtik össze és vezetik be a vízellátásba - mondta Korcsmár István.

A Szekszárdon csurgóként ismert Munkácsy utcai kifolyó a múlt század 30-as, 40-es éveiben a városlakók kedvelt víznyerő- és pihenőhelye volt.

Az önkormányzat a vízfolyás elé most hatmillió forintos ráfordítással téglával burkolt támfalat és egy boltíves pihenőt építtet, amely szeptember közepére, a szekszárdi szüreti napokra készül el. Az építő cég vezetője szerint későbbi vizsgálatok döntik el, hogy jelenleg iható-e a csurgó vize.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását