2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Szigorodnak a Google utcakereső feltételei

Szigorított feltételekkel indul be a Google német utcanézegetője még az év vége előtt. A Street View szolgáltatás német városokra való kiterjesztése ellen korábban sok helybeli tiltakozott a magánszféra megsértésére hivatkozva.
2010. augusztus 10. kedd 20:51 - HírExtra
Az internetes óriás kedden jelentette be, hogy novemberben húsz német városra - köztük Berlinre, Münchenre, Frankfurtra, Hamburgra és Kölnre - is kiterjeszti népszerű Street View-programját, amelyet később szeretne további német városokkal bővíteni.

Az utcanézegetővel már több európai ország számos városában barangolhatnak virtuálisan a netezők, de a szolgáltatás az Egyesült Államok, Japán és Ausztrália egyes területeit is lefedi.
A német hatóságok a személyiségi jogok védelmében sokáig elzárkóztak az utcanézegető helyi bevezetése ellen, mivel a Google kamerái többek között az utcán járókelők arcát és az autók rendszámát is lefotografálják az utcakép felvételekor.

A német illetékesek elérték, hogy a képeken megjelenő arcokat és rendszámokat - külön kérés nélkül - még a szolgáltatás megjelenése előtt elhomályosítják. Az érintettek azt is kérhetik a jövő héttől kezdve, hogy az adatbázisból töröljék a házaik képét. Mint Lena Wagner, a Google szóvivője elmondta: ez a német szabályozás egyedülálló.

A magánélet német védelmezői azonban újabb támadást indítottak, mivel szerintük a nyári szabadságok közepén sokan nem tudják majd eltávolíttatni otthonuk képét a négy hétig rendelkezésre álló ablakból.

A Google-t azért is kritika érte, mivel nem hajlandó forró vonalat létesíteni a kérdések és panaszok kezelésére.

Ilse Aigner német fogyasztóvédelmi miniszter leszögezte, hogy az internettel nem rendelkezőktől a levélben vagy faxon beküldött, házaik törlésére vonatkozó kérelmeket is el kell fogadnia a Google-nek. Ahogy jelezte, máris ezrek töltötték le a letiltó formanyomtatványt a tárca honlapjáról.
Aigner hangsúlyozta, hogy rajta tartja a szemét az ügyön, és figyelni fogja, hogy beválik-e a gyakorlatban a szabályozási eljárás.

A Street View-alkalmazás iránti bizalom akkor rendült meg Európában, amikor tavasszal kiderült, hogy a Google autói az utcatérképekhez készített felvételek során - a cég szerint technikai malőr folytán - az ott élők online szokásaiba is bepillantást nyertek.

A dél-koreai hatóságok kedden a Google szöuli irodájában tartottak házkutatást, mivel a nyomozóhatóságok azt gyanítják, hogy a cég illegálisan gyűjtött személyes információkat a Street View számára.

A dél-koreai cyberbűnözés elleni nyomozócsoport vizsgálatot indított a Google Korea ellen a dél-koreai kommunikációs és személyiségi jogok megsértésének gyanúja miatt. A házkutatás során számítógépeket és egyéb adattárolókat foglaltak le - mondta el a rendőrség szóvivője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását