2024. május 20. - Bernát, Felícia

Abbász politikai segítséget kér a nagyhatalmaktól

A palesztin elnök csak úgy hajlandó a közvetlen tárgyalások elkezdésére az izraeli kormányfővel, ha újabb politikai támogatást kap a nagyhatalmaktól.
2010. augusztus 10. kedd 20:49 - HírExtra
Palesztin források szerint ha ezt megkapja, akkor a tárgyalások akár "néhány napon belül" megkezdődhetnek. "Az amerikaiak megértették azt a palesztin álláspontot, hogy mi csak a közel-keleti kvartett március 19-i közleményére alapozva vagyunk hajlandók közvetlenül tárgyalni" - jelentette ki egy meg nem nevezett palesztin tisztségviselő.

George Mitchell, az amerikai elnök különmegbízottja - aki rendszeresen közvetít az izraeliek és a palesztinok között folyó közvetett tárgyalásokon - a napokban ismét Rámalláhban folytatott megbeszéléseket. Mahmúd Abbász palesztin elnök hétfőn közölte a Mitchell vezette delegációval, hogy ha az Egyesült Államok, az Európai Unió, az ENSZ és Oroszország alkotta kvartett megismétli a márciusi közleményét, akkor ő "azonnal hajlandó a közvetlen tárgyalásokra, mert abban benne van minden, amit ő akar".

A kvartett abban a nyilatkozatában felszólította Izraelt, hogy hagyjon fel az újabb lakások építésével az általa megszállt palesztin területeken, és hogy 24 hónap alatt jusson megállapodásra a palesztinokkal.

A palesztin közvélemény szemében azonban garancia nélküli engedmény volna belemenni a közvetlen tárgyalásokba, ami csak tovább rombolná Abbász politikai tekintélyét. A kvartett közleményének megismétlése vajmi keveset erősítene a palesztinok tárgyalási pozícióján - vélik.

Mitchell kedden tehát ismét anélkül utazott el Rámalláhból, hogy sikerült volna elérnie a palesztinok beleegyezését a közvetlen tárgyalásokba.

Az Egyesült Államok és az EU azt szeretné, ha a felek azonnal felújítanák a közvetlen tárgyalásokat. Jóllehet Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hajlandó erre, azt elutasítja, hogy ehhez feltételeket szabjanak, s nem hajlandó lemondani Kelet-Jeruzsálemről, amelyet a palesztinok majdani államuk fővárosának szeretnének megtenni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását