2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Majomhercegek az Anilogue Fesztiválon

A november 27. és december 1. között megrendezendő budapesti Anilogue Nemzetközi Animációs Fesztivál idei újdonsága, hogy immár három versenykategóriában osztanak majd ki díjakat. Idén először 20, kifejezetten gyerekeknek készült animáció is versenyez majd, köztük több magyar film.
2019. november 13. szerda 09:03 - HírExtra
  A rövidfilmes szekcióban 16 ország 24 alkotása lesz majd látható, míg a nagyjátékfilmek versenyében 5 egészestés animációt vetítenek, köztük két japán rendező, Hiroyasu Ishida A pingvinek titkos élete című sci-fijét és Masaaki Yuasa legújabb filmjét, a Hullámok hátán című misztikus animét.

Ugyancsak a versenyprogramban szerepel majd Jean-François Laguionie új alkotása, a Herceg utazása, amelyet akár a Majmok bolygója és a Gulliver keresztezésének is tekinthetünk. Budapestre érkezik Janno Põldma észt rajzfilmrendező, aki a világszerte népszerű Lotte-sorozat legújabb moziváltozatát is bemutatja a hazai gyerekközönségnek és lesz Dargay Attila szabadkézi rajzait bemutató kiállítás és retrospekítv vetítéssorozat is.

Hiroyasu Ishida (Rain Town) A pingvinek titkos élete című sci-fijében egy japán kisváros lakóit ismerjük meg, akiknek nyári nyugalmát fenekestül felfordítja egy csapat pingvin megmagyarázhatatlan bevonulása. Masaaki Yuasa (Mind Game) legújabb filmjében, a Hullámok hátán című misztikus animében egy szörfös és egy tűzoltó valószerűtlenül megkapó szerelmi története bontakozik ki.

Ugyancsak a versenyprogramban szerepel a francia Jean-François Laguionie (A festmény, Louise a tengerparton) új filmje, a Herceg utazása, amelyet akár a Majmok bolygója és a Gulliver keresztezésének is tekinthetünk. A filmben a hajótörött majomfejedelmet egy olyan tudóscsalád menti meg és veszi pártfogásába, akiket a saját majomtársadalmuk mindaddig különcként kezelt, mert régóta hittek a hercegéhez hasonló, párhuzamos civilizációk létezésében.

Az idei Anilogue újdonsága, hogy a rövidfilmes program mellett önálló szekcióban, két korcsoportban – 4+ és 8+ korú gyerekek számára készült alkotások - versenyeznek a kifejezetten gyerekeknek készült animációk. A műsorban a legjobb francia, német, olasz és cseh gyerekanimációk mellett szép számmal szerepelnek magyar alkotók művei is, többek között Glaser Kati Városi legendák sorozatának következő része és Klingl Béla legújabb filmje Boxiról, a kartonkutyáról.





A fesztivál zsűritagjaként érkezik Budapestre Janno Põldma észt rajzfilmrendező, aki egyúttal új rendezését, a világszerte népszerű Lotte-sorozat legújabb moziváltozatát is bemutatja a hazai gyerekközönségnek. A Lotte és az eltűnt sárkányok magyar nyelven egyetlen alkalommal látható december elsején 11 órától az Uránia Filmszínházban.

A jelenlegi és a korábbi gyerekek számára egyaránt érdekes és rajzfilmezésre inspiráló élménynek ígérkezik az a Dargay Attila szabadkézi rajzait bemutató kiállítás, amely ugyancsak az Urániában – ingyenesen - látogatható a fesztivál öt napja alatt. A kedves és szellemes rajzfilmfigurák mesterének alkotói pályafutását a gyerekkori rajzoktól a képes forgatókönyvekig tekinthetjük át. A kiállitás mellett Dargay korai, kevéssé ismert rövidfilmjeiből készült válogatás is szerepel az Anilogue fesztivál műsorán.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását