2024. április 16. - Csongor

Az amerikai "Noé"

A bibliai Noéhoz hasonlóan gyűjti be a Mexikói-öböl kihalással fenyegetett tengeri lényeit egy amerikai biológus.
2010. augusztus 3. kedd 18:33 - HírExtra
Jack Rudloe 1,6 hektáros floridai "laboratóriumában" a legkülönfélébb tengeri élőlények - cápák, tengeri csillagok, garnélarákok, tengeri sünök, tengeri uborkák, szivacsok, csikóhalak és sok más faj - példányait gyűjti be. Összesen több mint 350 faj képviselője található meg nála, nem feltétlenül párban: a futó- és integetőrákok családjához tartozó ucafajok például mintegy 50 ezres létszámban képviseltetik magukat.

A 67 éves férfi feleségével vezeti az általuk Noé Bárkája Hadműveletnek nevezett mentőakciót a floridai Tallahasseetől egyórás autóútra délre fekvő birtokukon. A tengerbiológus-körökben országszerte ismert házaspár egyetemi és orvosi kutatások részére is biztosít példányokat.
"Annyi állatot kell begyűjtenünk, amennyit csak tudunk. Később, ha a körülmények megengedik, visszaengedjük egy részüket" - magyarázta Rudloe.

Bár a olaj szivárgását július közepén sikerült elállítani a Mexikói-öbölben, és ma már kevés nyersolaj látható szabad szemmel a víz felszínén, az amerikai természetvédő továbbra is elkötelezett nagyszabású terve mellett. "Nem hiszem, hogy az olaj eltűnt volna. Még mindig ott van kint, a hideg vizeken, apró cseppekben, és egy-két hurrikán bármikor felsodorhatja eddig" - fogalmazott.

Bár a laboratórium több mint 32 kilométerre fekszik attól a legkeletibb területtől, ahol feltűnt az olaj, Rudloe mégis aggódik 50 tartályban tárolt, öbölből nyert tengervize beszennyeződéséért, ezért szűrőberendezéseket állított üzembe. "Ha minden meghal, a mocsarak feketék lesznek, a víz szennyezett... mi akkor is életben akarjuk tartani ezt a helyet" - hangsúlyozta.

A biológus becslése szerint a projekt 1,2 millió dollárba (255 millió forintba) kerülhet. Ekkora összeget maga nem tud előteremteni, különösen mivel felesége, az ismert tengerbiológus, Anne Rudloe súlyos beteg, ezért abban reménykedik, hogy az olajkatasztrófáért felelős brit BP támogatni fogja a kezdeményezést.

A nonprofit alapon működő, évi 18 ezer látogatót vonzó telepet belépődíjakból, tagsági díjakból és adományokból tartják fenn, de az olajkatasztrófa óta kaptak némi külső segítséget is, többek közt egy víz és olaj elválasztására alkalmas 25 ezer dolláros (5,3 millió forintos) készüléket.
A New York-i születésű Jack Rudloe tinédzserként került Floridába.

Az autodidakta kutató feleségével számos könyvet és újságcikket írt a Mexikói-öböl élővilágáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását