2024. április 16. - Csongor

Jön a választás....

Nyilvántartásba vette az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén az első jelölőszervezeteket az október 3-ai önkormányzati és kisebbségi választásra.
2010. július 21. szerda 18:13 - HírExtra
Az OVB az önkormányzati választásra jelölőszervezetként nyilvántartásba vette a Magyarországi Roma Összefogás Művészeti- és Oktatási Egyesületet (MRÖMOE), a Fiatal Romák Országos Szövetségét (FIROSZ), a Civil Mozgalom Egyesületet (CM) és az MCF Roma Összefogás Pártot (MCF).

A testület nyilvántartásba vette a települési kisebbségi önkormányzati választásra jelölőszervezetként az Ozvena (Visszhang) Budapesti Szlovák Kórust (Ozvena), a Szlovák Nyugdíjasok Klubját (SZNYK), a Fiatal Romák Országos Szövetségét (FIROSZ), az MCF A Magyarországi Cigányok Országos Fórumát (MCF), és a Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesületet (Bem J Egyesület).

Nem vette viszont nyilvántartásba kisebbségi jelölőszervezetként a Magyarországi Roma Összefogás Művészeti- és Oktatási Egyesületet (MRÖMOE), mert az nem felelt meg a törvény előírásának. A nyilvántartásba vétel feltétele ugyanis, hogy a társadalmi szervezetnek a választás évét megelőző legalább 3 éve alapszabályában rögzített célja legyen az adott kisebbség képviselete. Az MRÖMOE ugyanis előbb párt volt, majd 2007. december 21-én egyesületté alakult át. A kisebbségi választáson azonban pártok nem indulhatnak, és az OVB szerint nem lehet figyelembe venni a szervezetnek a pártként töltött idejét, anélkül viszont "nincs meg" a szükséges 3 év, így a testület elutasította a nyilvántartásba vételt.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán jelöltet és listát jelölőszervezetek (pártok, társadalmi szervezetek, kisebbségi szervezetek) állíthatnak, illetve a választáson a listás választások kivételével független jelöltek vehetnek részt.

A települési kisebbségi önkormányzati választáson azonban jelöltet csak olyan, az egyesülési jogról szóló törvény szerinti, közhasznú vagy nem közhasznú társadalmi szervezet állíthat, amelynek a választás évét megelőző legalább 3 éve alapszabályában rögzített célja az adott kisebbség képviselete. Itt független jelöltek indulására a törvény nem biztosít lehetőséget.

A választáson jelöltet csak nyilvántartásba vett jelölőszervezet állíthat, ezért a választáson induló jelölőszervezeteknek a választás kitűzését követően nyilvántartásba kell vetetni magukat. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetni magukat.

A bejelentést az illetékes választási bizottságnál kell megtenni: ha a jelölőszervezet több megye, illetőleg a főváros és valamely megye területén is jelöltet vagy listát kíván állítani, az Országos Választási Bizottságnál. Ha a jelölőszervezet csak egy megye, illetőleg a főváros területén, de azon belül több településen (fővárosi kerületben) szeretne jelöltet állítani, akkor a területi választási bizottságnál, ha pedig a jelölőszervezet csak egy településen kíván jelöltet állítani, akkor a helyi választási bizottságnál kell ezt bejelentenie.

A bejelentéshez ki kell tölteni egy formanyomtatványt (az adatváltozást is ezen a nyomtatványon lehet bejelenteni), valamint a bejelentéshez csatolni kell a társadalmi szervezetek bírósági nyilvántartásából a választás kitűzését követően kiállított kivonatot.

Sólyom László köztársasági elnök október 3-ára írta ki az önkormányzati képviselők választását, az önkormányzati és a kisebbségi önkormányzati választásokra egyaránt szeptember 3-ig van lehetőség jelölőszervezetek nyilvántartásba vételére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását