2024. április 24. - György

Hetven hektárnyi ősgyepet szántottak föl

Összesen mintegy hetven hektárnyi ősgyepet szántottak föl négy ingatlanon a Csongrád megyei Deszk határában, a területek a Natura 2000 hálózatba tartoznak - közölte Lovászi Péter, a regionális zöldhatóság természet- és tájvédelmi osztályának vezetője szer
2008. április 2. szerda 13:24 - Hírextra

A hatóság kötelezheti a területek tulajdonosait és használóit az eredeti állapot helyreállítására, természetvédelmi bírságot szabhat ki, és büntetőfeljelentést tehet - mondta a szakember.

Lovászi Péter kifejtette, amennyiben a felszántott ősgyepet nem használják szántóként, hosszú, tízéves regenerációs folyamatot követően helyreállhat az eredeti állapot.

Jelenleg a zöldhatóság vizsgálja, kik a felszántott területek tulajdonosai. Jogi értelemben a problémát az jelenti, hogy a Natura 2000 hálózathoz tartozó területeket helyrajzi számok alapján, miniszteri rendeletben hirdették ki, ez azonban Deszk esetében még nem került bele a földhivatali nyilvántartásba - mutatott rá a szakember.

Király László deszki alpolgármester korábban az MTI-nek elmondta, a Szeged-Szőreg és Deszk között található szikes puszta egyedi természeti értékei miatt helyi védelem alatt áll. Az ősgyepet feltehetően a hét végén, egy nagyobb, állattartással foglalkozó helyi cég megbízásából szántották föl.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását