2024. április 28. - Valéria

Az istálló pora véd

Lehetséges, hogy az istálló porában lévő egyik anyag miatt védettebbek az allergiával szemben a vidéki gyerekek városi társaiknál. Kutatók szerint az állatok etetésére szolgáló növényekben lévő egyik cukormolekula hatással van a szervezet immunrendszerre.
2010. július 19. hétfő 22:46 - HírExtra
Az úgynevezett arabinogalaktán nagy mennyiségben olyan fűfélékben van jelen, mint a réti ecsetpázsit. Az összetevő egereken végzett kísérletek alapján meggátolja az immunrendszer túlzott védekezési reakcióit - számoltak be a bochumi Ruhruniversität kutatói hétfőn.

Régóta ismeretes, hogy a parasztudvarokban nevelkedő gyerekek ritkábban szenvednem allergiától és allergiás asztmától. Ennek oka azonban mindeddig ismeretlen volt.

Bochumi, müncheni és borsteli szakemberek szerint a védelem a fűfélékben lévő anyag mennyiségének függvénye. "Kisebb koncentrációban a réti ecsetpázsitban lévő pollenek allergiát válthatnak ki, nagy dózisban viszont a korai életévekben meggátolhatják a betegség kialakulását. A cukormolekula ugyanis akkor fejti ki legjobban hatását, ha a gyerekek már egyéves koruk előtt belélegzik.

A tudósok vizsgálják annak lehetőségét, hogy az arabinogalaktán spray vagy orrcsepp formájában segítséget nyújthat-e az allergia kezelésére szolgáló terápiákban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását