2024. május 5. - Györgyi

A nagyothallók reménye

A hallásban szerepet játszó, működőképes csillósejteket hoztak létre őssejtekből német és amerikai tudósok. A frankfurti és a stanfordi egyetem kutatói szerint eredményük nagy lépést jelent a hallás visszaállítása irányába. A kísérlet egerek esetében már sikeres volt, az embereknél való alkalmazásig a kutatóknak számos klinikai vizsgálatot kell elvégezniük.
2010. július 4. vasárnap 07:26 - HírExtra
A létrehozott sejtek működése a fülben lévő csillósejtekéhez hasonló. Összesen tizenötezer ilyen csillósejt felelős a hallásért a belső fülben.

Stefan Heller, a Kaliforniai Egyetem fül-orr-gégésze és csapata tíz éven át próbálkozott egerek csillósejtjeinek létrehozásával. A sejtek a rezgéseket akusztikus jelekként továbbítják az agy felé. Amennyiben ezek a nem megújuló sejtek az élet előrehaladtával erős zaj vagy gyógyszerek hatására megsérülnek, halláskárosodás lép fel. A tudósok ezernyi ilyen sejtet szeretnének előállítani mesterséges úton, hogy a süketség ellen új eljárásokat dolgozzanak ki.

"Hatalmas áttörés lehet ez a természetes emberi hallás visszanyerésért vívott küzdelemben, amely nem összehasonlítható az eddigi mesterséges segédeszközökkel, mint például a hallókészülékek vagy a belsőfül-protézisek" - fejtette ki Tomi Ströver, a frankfurti fül-orr-gégészeti klinika vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását